Min middag igår – din idag? Om du som jag gillar ugnsgrillad lax och lättlagade plåträtter? Du som följt mig ett tag vet hur kär jag är i min plåt för matlagning. Oftast inte för någon avancerad matlagning, men många gånger är det de enklaste rätterna de godaste tycker jag. Med rena smaker där råvarorna kommer till sin rätt. Och det är detaljerna som gör den stora skillnaden och ger variation till de traditionella middagsrecepten. Vi äter exempelvis lax flera gånger i veckan, men på olika sätt.
Igår var jag så sugen på halloumi. Och pesto. Så då kom jag på den här kombinationen – en plåt med grönsaker och lax, halloumi och pesto som lagar sig själv i ugnen. Rekommenderas!
Ugnsgrillad lax med pestohalloumi – lättlagat och gott recept
Ingredienser:
- Laxsida
- Aubergine
- Champinjoner
- Halloumi
- Pesto
- Olivolja
- Flingsalt
- Peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Lägg laxen och skivad aubergine på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt, peppar och låt stå att dra in medan du skivar övriga grönsaker.
- Skiva halloumi, champinjoner och gärna andra grönsaker om du har hemma, ex. broccoli, paprika, rödlök, sötpotatis och morötter blir gott ihop.
- Lägg grönsakerna runt laxen sen halloumi på laxen. Bred på pesto på halloumi.
- Ringla olivolja över allt samman. In i ugnen i ca 20-30 minuter beroende på laxens tjocklek. Skär lite i den och se om den är klar. Då ska köttet vara gyllene utanpå, rosa inuti och lätt falla isär.
Servera med valfria tillbehör. Vi gjorde en lite ny version och åt laxen i tortillabröd med sallad och sås av crème fraîche, örtsalt och pressad vitlök. En otippat god kombination till pestosmak och halloumins sälta.
Smaklig torsdag goding!
KRAM /A