”Show do´nt tell” eller måste vi tjata om det som borde vara självklart?

Äsch, jag vet inte, men måste vi tjata om det som borde vara självklart?

Ja, kanske, men det gör mig ledsen att det ska behöva vara så. Att vi gång på gång ska behöva se halvnakna kroppar med text om hur de ska accepteras och älskas, oavsett form – eftersom missnöje är vanligare. Att vi måste upprepa hur våra ärr och tyngden i ryggsäcken har en historia som gör oss unika och därför är värdefullt för vår identitet. Att vi ska behöva bli påminda om att inte jämföra oss med varandra, eftersom alla har fullt upp med sitt eget gnag. Att vi ska satsa på våra drömmar, utan rädsla att misslyckas – eftersom det också gör oss starkare. Att vi ska ta hand om oss själva med en personligt dos rörelse, mat och vila – men utan att ”överdriva balanserandet”. Att vi ska våga sticka ut, men ändå se det fina i ”lagom” för hälsans skull. Att vi ska vara stolta men ödmjuka inför livet, se lyckan i det lilla men sikta mot stjärnorna.
Ja, det blev långt det där, men tror du förstår poängen. Mycket av det här är ju egentligen självklarheter, eller borde vara det, men är det kanske ändå inte. Eftersom så många (inklusive jag) ofta tjatar om det i våra olika kanaler. Vissa gör det vid varje inlägg, vilket fick mig att skriva det här inlägg. Jag menar, är det inte lite sorgligt? Och kan det bli för mycket, så att vi istället blir ÄNNU mer kroppsfixerade? Att de som mår bra tänker att ”jaha, alltså borde inte jag heller vara nöjd”..

Show don´t tell..

..eller lev som du lär. Jag försöker så mycket jag kan – och att visa det jag står för utan att behöva förklara bilderna (om det inte är ex. en övning förstås). Men räcker det tycker du? Behöver jag förklara att jag ”älskar min mage, inkl. överskottshud och ärr efter kejsarsnitt och operationer” varje gång jag lägger ut en bild där den blottas. Eftersom den gett mig så mycket. Måste jag skriva ut att ”jag har kämpat med både anorexi och ortorexi” för att vara berättigad att känna mig stolt över min nöjdhet över mindre strikt träning och kost? Att ”jag minsann också åt lördagsgodis” för att kunna lägga ut en bild på ett äpple? Eller att ”jag har vilodag i morgon” för att inte hälsohetsa med att jag tränar idag?
Samtidigt ser jag en enormt fin respons hos de Influensers som verkligen förklarar och skriver tydligt, vilket jag också förstår. Alla tolkar vi bilder olika och vissa saker tål att upprepas 1000 gånger om. Efter att jag tittat på Mia Skäringers TV-program ”Kroppshets” som hade premiär i veckan blev jag ännu mer påmind om hur viktigt det är att visa upp det äkta och skriva om att alla är vackra på sitt sätt. Och att vi inte ska träna för att duga inför andra.
Hur tänker du om det här? Behöver jag (och andra) förklara oss mer för att vi ska hjälpa varandra och känna oss mindre ensamma med svårigheter? Eller går det att bygga upp ett klimat i sociala medier där ögonen och det vi gör är tillräckligt talande? Hur tänker du? ♥
KRAM! /A

3 kommentarer
 1. Så lustigt att du skriver just detta. Igår funderade jag nämligen på exakt samma sak efter att ha sett Mia’s program ( har även sett avsnitt 2 på play). Funderade på vad som är hets, är det din blogg? Instagram? Jag har ju valt att följa dig och liknande profiler och läser om hur ofta ni tränar och en och annan bild ”nyttig” måltid. Och visst läser jag att du tränar/motionerar i princip varje dag, 1 dags vila kanske. Det är ju för många inte så rimligt och kanske kan kännas stressande att man tror att det är det man behöver. Men jag väljer ju inte att se det så, känner att jag som vuxen (snart 40) förstår att du har andra möjligheter än jag. Träning och hälsa är ju till viss del ditt jobb och får kanske 1-2 pass på köpet av det. Precis som många profiler i ditt närhet ( Terese A, Lofsan etc). Vart går gränser i era fall på att ni skulle bidra till kropps/träningshets? Man får ju hoppas att följare kan hantera det man läser… Du är duktig på att bjuda på en och annan glassbild också. Är inte skyldig att skriva varje gång du äter något ”onyttigt” eller tar en vilodag… Jag hoppas du förstår vad jag menar, är ju inget illa menat. Du har haft jättemånga bra inlägg som hjälp mig med mina ätstörning. Ha en bra dag, kram

  1. Ulrika – tack för din reflektion! Och som du skriver ligger det mycket i betraktarens ögon vad som är ”hets” eller inspirerande. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att min (och många andras) sociala medier är inriktade på just träning/hälsa, varför det inte alltid dyker upp bilder på när vi sitter i soffan (även om jag smyger in lite sånt också ibland :). Viktigt är att förstå att det bara är speciella delar ur en persons liv vi får se, vissa med en viss inriktning. Men låter som att du tänker på det? Syftet för mig har ändå aldrig varit att alla ska göra som jag gör, utan jag är noga med att påpeka att man ska utgå från sig själv.
   Glad att du hittat något som kunnat hjälpa dig med din ätstörning. Och mer om detta kommer framöver, bl.a. i Rörelseglädjepodden på onsdag. Hoppas du vill lyssna då. KRAM!

   1. Precis, du har helt rätt. Betraktarens ögon och att lära sig sålla. Men frågan är ju lite vart hetsen kommer ifrån och ska ”ni”(bloggare/instaprofiler) behöva ta ansvar. Visst finns det en hets, och det som beskrivs i svt’s program stämmer mångt om mycke, men den hetsen tänker jag kommer mer från samhället i stort, reklam och tyvärr många tidningar som ständigt matar oss med ”så blir du smal på 30 dagar”, prova ”nya mirakeldieten” etc. Bloggar/instakonto har man ju valt att följa av en anledning, tex så började jag följa dig för att jag för många år sen säkert sökte på typ mammaträning eller liknande. Där får man lite ta sitt egna ”vuxna” ansvar och sålla och avfölja om det behövs. Självklart är det bra om man som influencer tänker på vad man lägger ut, men kanske inget ansvar man kan ställa på ”er”. Jag har valt att avfölja en hel del konto nu som bara stressade mig eftersom jag fick för mycket input och tips på pass som jag kände att jag kanske skulle hinna med etc.
    Självklart ska jag lyssna på nya avsnittet av er podd, den är superbra, lagom nivå och ett bra budskap. Tack för det och trevlig söndag. Kram

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras