Stenåldersbröd – gott och enkelt recept

God morgon goding!

Hur mår du idag? Vaknat pigg och glad eller som jag, som helst vill vara tyst och ensam en stund? Jag är som vanligt uppe vid 7. Även om jag har möjlighet att sova länge har kroppen ställt in sig på den tiden nu, men ser fördelen med en lång dag och behöver i alla fall inte stressa. Jonas och Hampus är också uppe och ska åka iväg på en tidig fotbollsmatch, dagens enda hållpunkt.
Jag startar med en kopp kaffe framför bloggen, sen löpning följt av frukost ihop med resterande barn. De brukar ha vaknat till liv lagom tills jag är tillbaka och då blir det gröt för Jonna, mackor till alla grabbarna mackor och för mig lite av varje. Förutom min vanliga havregrynsgröt har jag tagit fram skivor av brödet jag bakade förra veckan från frysen. Ett stenåldersbröd fullproppat med nötter, frön, ägg och annat som både är gott, mättande och ger härligt tuggmotstånd.

Mitt stenåldersbröd bakade jag av en mix från Okivi. Så smidigt med en färdig blandning, till och med form, men även väldigt enkelt att göra själv. Passar dig som är glutenintolerant då det inte innehåller något mjöl, är proteinrikt och håller sig saftigt länge av alla frön.

Stenåldersbröd

Ingredienser, 2 bröd:
 • 300 gram mandlar
 • 200 gram sesamfrön
 • 200 gram linfrön
 • 200 gram solrosfrön
 • 300 gram pumpafrön
 • 4 msk olivolja
 • 4 tsk havssalt
 • 10 st små ägg

Gör så här:

 1. Hacka mandlarna grovt med en kniv eller i en mixer.
 2. Blanda dem med övriga frön och kärnor i en skål.
 3. Vispa äggen blanda dem med havssalt och olivolja.
 4. Lägg degen i en form med bakplåtspapper och grädda i 160° i ca 70 minuter.
 5. Låt svalna innan du skär upp det.
 6. Linda gärna in ditt stenåldersbröd i en handduk och förvara i en plastpåse i kylen.

Så gott med smör och ost på, avokado och kalkon eller ägg och majonäs – min favoritpålägg.
KRAM och hoppas du får en skön söndag! /A

2 kommentarer
 1. Ååååh vilken dröm att få sova till 7 när man har en 5-åring som vaknar halv sex och en 1-åring som vaknar sekunden senare 🙂 Jag tröstar mig med att det går över…nån gång…kanske… 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras