1a adventstävling – om ny, viktig bok

Godmorgon bästa du!

Till 1a advent och en tävling. Du som hängt med några år vet att det blivit en tradition här i bloggen, precis som att tända ljus och montera pepparkakshus här hemma. Är du lika kär i julen som mig? Jag har fått det i arv från min mamma som är julexpert alltid fyller huset i Jorm med tomtar, lingonris och allt du kan önska. Jag är bortskämd på så vis. Men föräldrar som värdesätter att vi har mysigt ihop och det är dit jag själv räknar ner. Till ledig tid med hela familjen samlad, Jämtlands skönhet, mysfaktorn och den goda maten. Inte lika mycket till julklapparna, även om jag gillar att skämma bort dom jag tycker om – inklusive dig!
Jag leker gärna tomte med en adventstävling där du varje söndag fram till juldagen kan tävla om fina priser. Först ut om en boknyhet från Semic som kommer ut i januari. Jag har inte läst den själv, men tycker att budskapet känns aktuellt redan innan julhelgerna. Jag vet att inställningen till julens godsaker är väldigt olika, extremt älskad eller ångestladdad? Min förhoppning är förstnämnda, att du kan njuta av mat och gemenskap utan tankar på ”januarideff”, men om det inte är så – hur gör man?
Jag säger inte att all bantning är fel, för vissa kan det tvärtom vara bra för hälsan en period, men inte om det upptar all tankeverksamhet och pågår hela livet. Ett inlägg som kan hjälpa dig ur ett destruktivt beteende hittar du här och nedan en bok…

Viktfällan – Sluta banta och börja leva

Skapa en hållbar viktminskning där din livsstil får dig att hålla hälsovikten så att du kan sluta banta och börja leva!

Tänker du ofta på din vikt? Har du lyckats tappa några kilon med hjälp av en diet, men går upp dem igen? Eller är du nöjd med din kropp, men oroar dig över att det som ligger på din tallrik ska få dig att förlora kontrollen över ditt ätande?

Du är inte ensam. De tankar vi har om våra kroppar och det vi äter tar ofta upp en stor del av vår tid. Men med hjälp av ACT (Acceptance and Commitment Therapy) får du de verktyg du behöver för att sluta fred med din kropp och maten du äter, så att du i stället kan koncentrera dig på att leva helhjärtat.

Boken består av en nioveckorsguide, som genom enkla vardagsuppgifter och mindfulness övar dig i självmedkänsla. Dessutom görs en djupdykning ner i näringsfysiologins magiska värld. Du tar ett steg i taget mot en stabil viktminskning där din livsstil sedan hjälper dig att hålla hälsovikten, så att du kan sluta banta och börja leva.

Av: Maria Helander och Anna Hallén Buitenhuis. Maria är samtalsterapeut, beteendevetare, mindfulnessinstruktör och författare. Hon har vid flera tillfällen medverkat som expert i SVT och TV3. Anna utbildar livsstilskonsulter och stresscoacher samt har skrivit ett flertal böcker om kost och hälsa.
Utgivning av Bokförlaget Semic i januari 2019.

Tävla så här:

 1. Svara i bloggens kommentarsfält på frågan: ”Har du själv bantat? Om ja – varför? Om nej – varför inte?” 
 2. Motivera varför du skulle vilja vinna denna bok?
 3. Senast t.o.m. nästa onsdag 5 december kan du tävla.
 4. Vinnarna kontaktas via mail och presenteras i samband med nästa adventstävling.

Ha en mysig 1a advent och lycka till!
 

** Inget betalt tävlingssamarbete, men vinst sponsrad av Bokförlaget Semic. **

21 kommentarer
 1. Ja, jag har bantat sen gymnasiet. I 12 år har jag varit gravt sjuk i ätstörningar, anorexi, bulemi och ortorexi. 5 år sedan jag ”frisk”förklarades. Men i huvudet är jag långt i från riktigt frisk. Kroppen ligger alltid på gränsen till för smal. Men sjuk igen är inget jag strävar efter. Men det går lixom inte för ångesten att kliva över på den ”sunda” sidan.
  Tror jag behöver läsa den boken några gånger….

  1. Jag har bantat, har lidit av ätstörning (ortorexi) men mår idag ok fast mycket av min tankeverksamhet ligger fortfarande kring mat och vikt. Tror att denna bok skulle vara bra för och särskilt nu i juletid då det alltid blir jobbigare med mat/ångest kring mat och vikt.

 2. Jag har aldrig bantat men tänker ständigt, sedan 30 år, på min vikt och vad jag ska äta/inte äta och hur mycket. Har alltid trott på att man ska följa råden: ”Lite av allt” och ”ät när du är hungrig, sluta när du är mätt”. Men när man inte lyckas med det utan hittar sig själv i skafferiet ätandes barnens godis eller mängder med mackor, vad gör man då? Jo, tänker att imorgon ska jag vara nyttig och äta ”normalt”. Men misslyckas igen och igen..
  Av den anledningen skulle jag vilja vinna boken för att slutligen hitta ett sätt att leva utan att hela tiden ha ätandet i tankarna.

 3. Oojaa, jag har bantat. Viktväktarna, lchf, GI…. hels tiden är vikten i tankarna. Boken skulle hjälpa mig att få tankarna till annat och hur jag kommer bort från tvångstankarna om vikt och bantning

 4. Svar Ja. Jag har verkligen haft perioder av bantning. Har alltid varit mer eller mindre överviktig och tyvärr den genen att jag går upp för minsta lilla.
  Efter drygt 2 år av träningsutbrändhet och dödsfall i familjen,har jag gått upp ca 10 kg och mår så fruktansvärt dåligt över det.
  Har väldigt svårt att älska min kropp. Så kanske detta är en bok för mig .
  Att samtidigt som jag hittar formen igen, kunna lära mig att vara den jag är

 5. Ja! Har bantat så länge jag minns! Har testat många olika program och gått ner men gått upp allt igen efter ett tag. Har alltid varit överviktig.
  Denna bok har jag läst om och den verkar väldigt intressant! En sak som jag inte provat i min viktresa förut är just tankarna kring maten. Varför äter jag? Vad ger det mig för syfte?

 6. Jag har nog bantat sedan jag var 6 år (snart 60). Ätstörningar, javisst vilket genom åren tagit sig många yttryck. Det går inte en dag utan att jag tänker på vad jag äter och dricker, vilket tar så mycket kraft. Jag har nog testat ALLA metoder som finns.

 7. Ja, har nog hela mitt vuxna liv ”bantat”. Pendlar 10kg upp och ner, lyckas att gå ner, men kan inte hålla vikten där jag önskar. Skulle absolut behöva ett nytt tankesätt.

 8. Ja det har hänt, har däremot valt att kalla det att vara mer ödmjuk för vad jag stoppar i mig (banta) och hur jag väljer ett använda min lediga tid (träna).
  Verkar vara en bok som vänder sig till nästintill hela Sveriges befolkning, och jag tillhör absolut den målgruppen. Skulle vara jättebra att vinna lite förnuftigt tänk!

 9. Ja, jag har bantat i perioder under ca 30 års tid, men utan framgång. Istället har fler och fler kilon smugit sig på mellan bantningsperioderna. Vill ändra mitt beteende kring mat och bantning och få en hälsosam viktminskning och denna bok verkar kunna ge mig de verktygen.

 10. Jag har bantat, många gånger och jag hatar ordet banta men så är det. Jag plågas ständigt av all hets kring vikt och mat och jag påverkas för mycket av det.
  Min vikt gå upp och ned hela tiden, men ändå är inte kilona det viktigaste för mig. För mig är det allt eller inget, jag hittar aldrig balansen mitt emellan! Att må bra!
  Jag har aldrig riktigt vetat vad som är rätt för just mig, mitt mat-tänk är sjukt och nu det senaste året har jag bara släppt allt som har med mig själv och min kost att göra. Jag märker dock nu att det tär på mitt psyke som förälder och sambo eftersom jag ständigt påverkas av hur jag ser ut men jag får ingen riktigt hjälp.
  Nu till det värsta! Det mest pinsamma med hela situationen är att jag själv är personlig tränare och kostrådgivare, jag är en expert på att hjälpa/motivera andra och säga åt dem vad dem ska göra och hur dem ska tänka med sina kostvanor, men jag har noll koll och noll motivation när det kommer till mig själv.
  Jag vet för mycket om kost och fokuserar därför inte alls på det, även en coach behöver en coach enligt mig och det är just det jag inte har.
  Så det jag behöver hjälp med är min självkänsla och tron på mig själv, nya ideér och inte bara tänka mat, utan helheten, hur man mår inuti och när man faktiskt kan/får/vill njuta av livet..På rätt sätt..
  Nästa punkt är att jag bara är 23 år gammal och jag är livrädd att detta ska påverka min dotter i framtiden, jag led av bulimi när jag var tonåring och är ganska orolig att hamna där igen eller min dotter..
  Att få kunna stärka henne med hennes kost, vikt och självkänsla redan nu skulle betyda väldigt mycket.
  Jag skulle behöva en hjälpande hand när det kommer till att acceptera mig själv och kunna njuta av det fina i livet utan all hets, jag vill kunna duga.

 11. Ja, jag har bantat. Känns som om jag aldrig kommer nånstans.. Var med o provade din PT online som testperson för många år sen. Blev sen gravid igen o efter det har jag kämpat på men ver nu att jag verkligen måste tänka om. Såg titeln på boken o tänkte – den passar mig!

 12. Ja jag har bantat… som 20 åring när jag verkligen inte behövde det och i ”vuxen” ålder har jag testat det mesta… tyvärr…
  Pulverdieter, fastat , utan kolhydrater, mfl mfl… nu vet jag ungefär vad som triggar migoch min kropp. Kilona sitter hårt åt nu, men försöker tänka långsiktigt istället . Lättare sagt än gjort . Och att tänka gör ju ingen förändring , det är att man faktiskt måste göra något! Boken hade absolut varit intressant,

 13. Denna boken vill jag verkligen läsa!
  Sjuk i ätstörningar (anorexi och ortorexi i drygt 20 år. Så bantat..JA! Sååå tragiskt när jag ser tillbaka på det..
  Varför slängde jag bort alla dessa år? Jag är inte bitter över det idag utan ser det som en tid i mitt liv som gjorde mig starkare. Jag är frisk idag, men såklart påverkas jag av det samhälle vi lever i. För att få ännu starkare skygglappar och kanske framöver hjälpa andra till ett sunt synsätt på mat och kropp vill jag läsa böcker som denna. Viktigt ämne ❤️

 14. Vill inte vinna boken!
  Jag är obrydd över vad jag äter, njuter av varenda tugga och kroppen är som den är.
  Tur i det genetiska lotteriet, aktivt liv och någon slags naturlig självkänsla, tror jag är min vinnande kombi, hoppas boken hjälper någon på vägen, blir bestört över all tanketid som verkar slösas på detta. Lycka till alla!

 15. Hade önskat att mitt 27åriga liv inte hade bestått av så många bantningsepisoder som det faktiskt har. Från övervikt till undervikt. Från ortorexi till hetsätning/bulimi. Från att ha gråtit över potatis till att trycka i mig 1 kg godis, 2 liter glass och ett paket kex. Det har bantats och kompenserats om vartannat, allt för att bara få vara smal och snygg. För då är man ju lyckligare… eller? I mitt fall har det alltid handlar om bekräftelse och brister i min självbild och självkänsla. Någonstans så har jag landat på senare år. Jag har funnit min mat- och träningsbalans i livet, är normalviktig och förbjuder mig aldrig något. Mat kommer dock alltid att vara laddat och något som jag VILL ta till när känslorna blir för starka, eller ta total kontroll över när spegelbilden säger BLÄ.
  Jag skulle vilja vinna boken pga min egen historia då jag kan relatera, och för att man aldrig får nog av sunda råd och ord om kroppshets/bantning.
  Kram!

 16. Jag vill så gärna svara nej. Men tyvärr är svaret i mitt fall ja. Det ledde till självskadebeteende, raserat självförtroende, och ätstörningar.
  Jag har slutit fred med min kropp. Men jag har en kär vem som alltid bantar. Som hade behövt sluta fred. Jag tänker att hon borde få den i julklapp!

 17. Så är det ju. Klart man har bantat. Jag är ju tjej…..
  Nu har jag börjat bli äldre och fått mer insikt både om att ”sinnet” styr kroppen men det behöver utvecklas. Framför allt har jag en tonårsdotter……
  Det gäller att mota Olle i Grind!!

 18. Jag har bantat och gick från 55 kg i början på gymnasiet till 42 kg då jag slutade pga ätstörningar som bottnade i ett kontrollbehov.
  Sedan dess har kilona smugit sig på, till viss del pga gener, och jag väger nu 87 kg, men är trots det hälsosammare än någonsin. Tränade gjorde jag inte då, nu springer jag halvmaraton m.m.
  Jag är mer nöjd med mig själv nu än jag var då, framförallt så lever jag.
  Men visst skulle jag må bra av att gå ner några kilo för att gilla mig själv bättre, men detta måste göras på ett sätt som inte triggar mitt kontrollbehov. Till viss del har jag insikten, men jag tror att denna bok skulle kunna hjälpa mig ännu mer. Och därför skulle jag vilja vinna.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras