8 fördelar med andningsövningar (och 10 minuters isbad med Jonas Parandian)

Vi möttes på Stureplan och fick oss en viktig pratstund på väg mot M/S Molly vid Strandvägskajen.

Derin och jag. Mycket att gå igenom sen sist vi sågs och förväntansfulla inför att kallbada från en båt mitt ute på havet? Blossa hade bjudit in till en presslunch för sin nyhet och jag i min vän. Hon hade varit sugen på att testa det här ända sen hon sett mig hoppa i en isvak på nyårsafton. Och event av den här typen brukar alltid vara så roliga, en chans att prata med vänner från branschen och ta del av något nytt.

 

Jonas Parandian, känd som en av Sveriges grymmaste naprapater (följ som @naprapatjonas på Instagram), guidade oss. Först med andningsövningar, där alla låg utspridda på filtar och fällar. Han förklarade hur andningsövningar funkar. Att de är bra avsett om du vill ha energi, minska stress, slappna av eller för att prestera. Ett fantastiskt verktyg när vi väl blivit medvetna om hur vi använder det.

8 fördelar med andningsövningar

 • Minskar din inre stress
 • Ökar din avslappning och koncentrationsförmåga
 • Tar dig till nuet
 • Aktiverar det parasympatiska nervsystemet som ger lugn och ro
 • Ökar syreintaget i kroppen, vilket gör dig pigg
 • Förbättrar matsmältningen
 • Ökar din lungkapacitet
 • Kan ha en uppvärmande effekt på kroppen

 

Här fick vi prova! Jonas ledde oss genom 3 set med andningsövningar, där vi drog in luft djupt och fyllde hela bröstkorgen, magen och skallen. Sen slappnade vi av och lätt luften sippra ut. Och vid sista repetitionen andades vi in för att sen hålla andan så länge vi kunde. Minns inte hur många omgångar vi gjorde detta, men att jag blev lite yr i skallen, varm och hur det stack och pirrade i händerna. Att jag lyckades andas djupare, fylla lungorna mer och blev lugnare inombords för varje gång. Häftig känsla, sen detta..

”Kallbad” stod det i inbjudan, men inget om is. Inget om 10 MINUTER!! Föreställ dig en smärta som sprider sig och förlamar hela kroppen, men självklart slog min tävlingsinstinkt till. ”Om Jonas gör det här regelbundet och överlever gör jag det. Och jämfört med mina snabbaste löpbandsintervaller där varje cell skriker sluta är det här också bara en övergående känsla..”

 

 

Derin hoppade upp efter någon minut och tog några bilder där jag lyckades se coolare ut än vad jag var. Sen klev hon i igen, tuffing där. Även Manne, Joanna, Elin, Felicia och Nisse kämpade på tiden ut.

kallbad anna lissjanis

Efter. En magisk känsla. Dels att ha klarat utmaningen, att jag även klarar extrem kyla under så lång tid, dels känslan i kroppen. Rekommenderar dig verkligen att prova kallbad! Men det var jäkligt skönt att gå upp efteråt, mysa in sig i en morgonrock och dricka varm glögg.

Fota sig ihop med beundransvärda personer är också en viktig del på pressträffar. Som Jonas och Joanna. Så bussiga med kunskap, känslor, åsikter och inspiration. Och Derin förstås, men henne har jag turen att träffa desto oftare IRL.

Fler sköna glädjespridare, Felicia och Charlotte.

En så fantastisk dag också! Fredagsmys till ny nivå, att stå i morgonrock och skåla i solen med en skön känsla i kroppen efter badet. Sen bastade vi en sväng, forfarande frusna in i benmärgen och avslutade med lunchmacka och mer glögg.

Nya, alkoholfria Blossa Värma är framtagen just för att värma under kalla vinterdagar, så det var ett smart drag att vi fick smaka den under dessa omständigheter. Fräscht fruktig, kryddig och inte alls lika söt och ”julig” som klassisk glögg tyckte jag.

Tack till Blossa, Jonas och alla övriga deltagare. Kontraster gör livet som jag skrev på Instagram och jag går inte på många event nu för tiden, men det här är jag glad att jag tackade ja till. En upplevelse att minnas. Som ger mod till nästa kallbad, för ”två gånger en vana”, eller hur?

Kram och hoppas du får en skön söndag! /A

P.S. Hälsofördelar med kallbad har jag skrivit om här ifall du är nyfiken. D.S.

5 kommentarer
 1. Vilken grej!! 😄 Har aldrig provat kallbadhuset, verkar lite läskigt men kul ändå! Och vad mackan ser god ut dessutom! Minns du vad som var i den? 😊❤

  1. Ellen – det är en härlig känsla när du väl lyckats andas lugnt. Och framför allt efteråt är det skönt. Ja, mackan var också god. Med mozzarella, soltorkade tomater, parmaskinka och groddar. God kombination!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras