
Vad sägs om en riktigt smarrig potatisbakelse?
Min vän Ninni´s´ dotter kom över med denna potatisbakelse en dag då jag sprungit Lidingöloppet. Förstå hur glad jag blev? Under löplopp har jag svårt att få i mig tuggbar energi och dricker bara sportdryck, så efteråt brukar jag vara enormt sugen på all slags fast föda. Mest ordentlig mat, men när kroppen ligger på energiunderskott är även sötsuget förhöjt. Och hembakt är alltid snäppet godare tycker jag, håller du med?
Falsk potatisbakelse kallas kakan för, men jag lovar att den är högst trovärdig smakmässigt. Här får du receptet om du vill provbaka själv under veckan eller i helgen.
Ninnis falska potatisbakelse
Ingredienser kaka:
- 4 ägg
- 4,5 dl socker
- 2,5 dl mjölk
- 200 g smält smör
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 200 g mandelmassa (att toppa med)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Viska ägg och socker porröst.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Rör ihop allt, häll i en ugnssäker form med bakplåtspapper i botten. Grädda i ca 15-20 minuter.
Ingredienser smörkräm:
- 200 g smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet.
Ingredienser marsankräm
- 3 dl mjölk
- 2-3 msk marsanpulver
- 2 msk strösocker
Gör så här: Koka upp under omrörning. Låt sen svalna.
Skapa kakan:
- Rör ihop smörkrämen med marsankrämen.
- Bred smeten över kakan när den svalnat.
- Riv ca 200 g mandelmassa över kakan.
- Sikta över kakao och ställ kakan kallt. Funkar även fint att frysa in.

Yum! /A
Bilden är grovt missvisande. Jag rekommenderar dubbla satsen av smörkräm och marsankräm på för en bakplåt (en sats).
Hej Lars! Ok, tack för tipset. Detta är dock det jag fått av Ninni, men det du skriver blir säkert supergott.