6 fördelar med spikmatta

Kanske sist på pucken, men det här är var ju inte helt fel – ligga på en spikmatta!

Du har förmodligen också hört att det ska finnas många fördelar med spikmatta, eller kanske upplevt det själv? För 10 år sen blev spikmattan utsedd till årets julklapp, men de senaste åren har den inte varit i rampljuset även om många fortsatt använda den. Tills nu.

För inte så länge sen skrev vi en artikel om originalet, den Ryska spikmattan i uppblåsbar modell på SportHälsa. Och nu finns även Abilica MassageMat, en matta i företagets nya ECO-serie som jag fått hem att testa. Från början var jag skeptisk, ”hur kan det vara bekvämt att ligga på spikar”, men både jag och barnen blev positivt överraskade. Det var ju riktigt skönt!

Och skönt räcker som anledning till att använda den, men jag blev ändå nyfiken på att läsa mer om vilka fysiska fördelar med spikmatta det finns.

Så funkar en spikmatta

När du lägger dig på en spikmatta och kroppstyngden möter piggarna kan du uppleva en stickande känsla, som sen övergår till värme och avslappning. Det beror på att mattans stimulans skickar smärtsignaler till hjärnan, som i sin tur frisätter endorfiner och lugnande hormoner i kroppen.

Endorfiner är som kroppens eget morfin, lindrar smärta och är rogivande för kroppen. De lugnande hormonerna frisätts vid fysisk beröring och hjälper till att ställa in nervsystemet till avslappning, samtidigt som det motverkar stresshormonet kortisol. Detta förklarar den avslappnande och nästan sömniga känsla du kan känna efter en stund på mattan. Samtidigt stimulerar spikmattan blodcirkulationen genom trycket mot musklerna, vilket syresätter musklerna och får dig att känna dig piggare när det är dags att resa dig igen.

6 fördelar med spikmatta

  1. Kan lindra smärta och ge en skönt avslappnande känsla. Därmed kan den hjälpa mot stress och sömnlöshet.
  2. Kan frisätta endorfiner och välmåendehormoner.
  3. Kan sänka blodtrycket.
  4. Syresätter muskler genom att stimulera blodcirkulation.
  5. Smidig massage för hemmabruk, sitta på framför datorn eller ta med på en resa.
  6. Mjukar upp stela muskler och kan användas vid meditation såväl som efter träning.

Jonna är flitigaste användaren av spikmattan här hemma, men även jag och Hampus gillar den. Jag brukar lägga mattan på stolen när jag jobbar framför datorn, vilket blir som rumpmassage under tiden. Skön och smart pryl i all sin enkelhet.

Har du provat en spikmatta? Vad tyckte du? Kram! /A

1 kommentar
  1. Suveränt. Brukar lägga den i sängen och oftast somnar jag😲.
    Trodde inte att den skulle vara så bra som den är😀

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras