10 långpasstips och helgen ur mobilen #95

Årets första långpass med magiskt sällskap och väder.. √

..avrundade träningsveckan igår. Så glad. Att kroppen fortfarande är med mig, men framför allt att få springa med Helena och Jenny – kanske mitt bästa långpasstips. Löparvänner. Jag var tvungen att vika av tidigare för att följa Jonna till gymnastiken, men fick ändå in 17 km, utan att det knappt kändes jobbigt. En lagom långpassdistans att starta med för mig. Visst sög det i benen mot slutet, men under tiden vi sprang och snackade längs Djurgårdens vatten hade jag inte någon tanke på trötthet. Mer om det och andra långpasstips får du här:

10 långpasstips

1. Ät och drick innan. Det är en enorm skillnad om du springer med välfyllda kolhydratdepåer mot utan. Jag laddade som vanligt upp med mat och glass + kladdkaka kvällen innan, samt lättare frukost innan. Kaffe på det. Uppiggande och även bra för att göra den viktiga 2an och undvika löparmage.

2. Boka en löpdejt. Såklart individuellt, men jag springer helst långpass med sällskap. Lugnt och långt, perfekt tempo och tid att hinna prata med en/flera vänner.

3. Spring så långsamt som möjligt första kilometrarna. Kommer du upp i hög puls i start kan det var svårt att få ner den. Bättre att börja löjligt lugnt för att sen ev. öka.

4. Ändå jobbigt? Fokusera på saker runt omkring. Vacker natur, coola byggnader, djupa samtal, bra musik eller en pod – vips har du sprungit flera km.

5. Ta en kilometer i taget. Sätt hellre ett lägre mål och öka än tvärtom, om du som jag är en prestationsmänniska. Då blir varje extra km ett ”yes” (ist. för varje minskad km ett misslyckande).

6. Ta med vatten/energidryck + ev. något ätbart om passet är över 1,5 timme. Och toapapper.

7. Checka tekniken med jämna mellanrum. Du kommer bli trött, vilket innebär sämre teknik som kan slita på kroppen. Därför bra att då och då känna efter. Sträcka på dig, spänna åt coremusklerna, dra bak och ner axlarna, vinkla ut tummarna (vilket automatiskt drar ihop skulderbladen lite).

8. Gå/lufsa sista kilometern. Efter att ha sprungit riktigt långt blir promenaden som världens skönaste belöning samtidigt som du blir av med eventuell ansamlade mjölksyra.

9. Prioritera att äta och dricka efteråt, vilket hjälper kroppen med snabbare återhämtning. (För mig blev det en smoothie innan Jonnas gymnastik).

10. Anmäl dig till ett långlopp eller eget äventyr. Få saker höjer motivationen mer än en tidsbestämd utmaning. För mig är lopp = löpfest. Håller tummarna för att alla planerade blir av såhär i Coronatider.

Själv har jag fortfarande inte bestämt mig angående Helsingborg Halvmarathon, men känner mig trygg med att kroppen klarar loppet efter gårdagens långpass. Även om jag sprungit mycket i mina dar är det lite nervöst efter en tids frånvaro från längre distanser. ”Håller knäna, kommer magen göra uppror, orkar jag hålla löpvännernas tempo”. Men det gick ju bra och i övrigt har helgen sett ut så här för dig som vill hänga med i min vardag också..

Långpasstips och helgen ur mobilen #95

  • Valborgswod. I torsdags jobbade jag med kollegorna på kontoret med lunchträning i vanlig ordning. Blir alltid på gott humör av dom/det.
  • Lördagsfredag. En ledig 1a maj i fredags kändes som lördag, håller du med? Vi gjorde inget speciellt. Eller jo, barnen spelade pingis med inhyrd tränare och vänner, sen bakade vi kladdkaka. Typ det, när maj startade med skitväder.
  • 2 x hemmayoga en vana? Jag rullade i alla fall ut yogamattan för andra veckan i rad där hemma i lördags. Mer för den fysiska effekten än mentala. Kan dock komma om jag håller i den här trenden, tills dess är jag nöjd om stelheter släpper.
  • Tung styrkeperiod. Kroppen har känts stark, så senaste veckorna har jag ökat vikterna och minskat antalet repetitioner vid min styrketräning. Älskar att lyfta tungt och är nöjd över mina 3or med 100 kg i onsdags. Därav även extra behov av punkten ovan.
  • Majsol. Dagen efter mitt uttalande om att ”demonstrera mot majvädret” blev det såklart strålande sol. Jag ångrade mig och njöt extra mycket ihop med barnen vid deras olika bollsportande och själv.
  • Hämtmat och husman. En dag shake sushi m.m. och en annan biffar med brunsås och potatis stod bl.a. på helgmenyn. Variation är det bästa om du frågar mig.

Det var min helg i det stora hela, plus några långpasstips. Hur har din sett ut? Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras