Hur får du tid att träna?

tid att träna

En stund för dig själv där inne kanske?

Ja vi är många som VILL, vet hur vi ska göra och har all motivation i världen, men ibland är det svårt att hitta tid till träning. Just nu, när jag är permitterad och jobbar mycket hemifrån är det inte så svårt för mig, men sällan annars heller. Jag har aldrig haft svårt att få in min träning varken då jag pluggat, jobbat heltid eller varit mammaledig. Men för alla går det inte per automatik att hitta lösningen och jag delar gärna med mig av mina bästa tips.

Några läsarfrågor om det här har droppat in. Både A-K och Lotta undrar hur man får tid till träning i ett hektiskt familjeliv:

”Många har ju ett ”vanligt” jobb med styrda tider, kanske 7-17 och ingen möjlighet att träna på lunchen t.ex. eller komma ifrån under dagen. Har du några tips på hur man ändå får in rörelse och träning, trots flera barn/ hämtningar/ lämningar/ middag/ läggning och sånt?”

Så får du tid att träna

 • För det första handlar det inte om att ha, utan om att TA sig tid. Med risk att låta hård, men allas vårt dygn har 24 timmar och det är bara du själv som bestämmer vad du gör av dom.
 • Prioritera bort onödiga tidsbovar. Som TV, sociala medier och den där shoppingrundan ”OM det kommit in något snyggt”. Du kan t.ex. schemalägga tiden även för sociala medier, så att du ger dig själv max en timme för slösurf innan du lägger undan mobilen.
 • Smart planering. Förbereda så mycket som möjligt, t.ex. frukost. Chiapudding eller Overnight Oats (10 recept) är bra exempel som du sen snabbt kan pimpa med gosaker på morgonen. Även vanlig havregrynsgröt går på nolltid om du förbereder gryn i kastrullen/tallrik för mikron. Planera även annat som att packa väskan, lägga fram kläder, göra storkok, ta med matlådor etc.
 • Träningspass måste inte vara timlånga. 30 minuter räcker för ett effektivt pass och då är intervaller kanon. Kanske på lunchen? Kör med en tabataapp, funkar både för styrke- och konditionsträning. För hemmaträning krävs inte heller någon transportsträcka och du kan köra medan barnet sover, när middagen står i ugnen eller kliv upp lite tidigare på morgonen. Just morgonträning är mitt knep eftersom energin kan ta slut framåt kvällen och då spelar det ingen roll hur mycket tid jag har.
 • Utnyttja transportsträckor och förbered hemma för att allt skulle flyta. Lägg fram kläder dagen innan och spring/cykla/gå till jobb/skola. 3 mil? Packa med ombyte, cykla ena sträckan och låt cykeln stå för att cykla hem en annan dag. Du slipper tid att gå till/från ditt transportmedel, att vänta, köa och bli frustrerad. Istället hinner du tänka över dagen, få luft och piggna till.

 • Typ av träning efter svettnivå. Löpning är tidseffektivt eftersom träningen börjar vid 1a stegen, men hinner du inte med en hårtvätt? Välj tung styrketräning med få repetitioner, yoga eller coreträning. Och med alla snygga träningskläder räcker ibland med en raggardusch och att byta byxor/tröja till dessa.
 • Ensamståede/gräsänka eller mammaledig? Träna där barnen kan vara med, t.ex. löpning med vagn, lämna in till gymmets barnpassning, utomhus i lekparken, cykla ihop eller som jag nämnde – träna hemma när de små sover. Prioritera dig själv och ha inte dåligt samvete. Tvärtom! Dels får barnen en sund förebild och dels en betydligt lyckligare, starkare och tålamodig förälder.
 • Våga ta hjälp! Av städfirma (löser även många onödiga konflikter hemma), designers (för hemsidor/blogg etc.), PTs med träningen, barnflickor/ släktingar/ grannar/ föräldrar med barn på samma skola/ fotbollslag etc. för hämtning/ lämning. I dagsläget finns så bra experthjälp inom många områden att ta in och med rotavdrag måste du inte vara miljonär.
 • Middagar inför veckans stressiga dagar löser du med storkok, plåtmat eller en bra matkasse. För dig med extremt tajt schema tycker jag dock du ska kolla upp en lättlagad matkasse, utan krångliga recept. Det tar mer tid än att laga sin vanliga köttfärsås eller slänga in en plåt med lax i ugnen. Läs om mina bästa mathacks för barnfamiljer här.

Sist men inte minst – stressa inte upp dig om du måste hoppa över ett pass. Allt har sin tid (!!), barn växer t.ex. och blir mer självgående. I perioder kommer du har mindre, andra mer tid att träna. Slappna av med den tanken. Kram! /A

fotbollssoffa
Bild från 2015 av egna och vänners fotbollsbarn.
12 kommentarer
 1. Jag har en fråga angående morgonträning. Börjar jobba väldigt tidigt, så det brukar inte vara aktuellt, men tänkte vara effektiv och morgonjogga nu på semestern medan övriga familjen sov. Det visade sig vara det jobbigaste jag gjort….. kilometrarna kändes oändliga och energin ville inte infinna sig. Handlar det ”bara” om en vana eller finns det några smarta tips? Drack bara en mugg vatten innan, så frukosten smakade otroligt bra efteråt iaf 🙂

  1. Tina – vi är såklart olika. Vissa är morgonmänniskor, andra har mer energi på kvällen. Du får ju välja där du känner dig som piggast OM du ist kan få in träningen kvällstid.

   Annars är en kopp kaffe, gärna med en klick kokosolja, mitt knep innan just morgonlöpning. Vid styrka äter jag även något mindre mellanmål innan som går snabbt, men just kaffet är viktigt för att jag ska piggna till.

   Lycka till! 🙂

 2. Vilka toppentips! Vi har löst det mesta av pusslandet under småbarnsåren med ett hemmagym. Har man plats för det kan jag varmt rekommendera det. På det sättet kunde jag styrketräna (eller nyttja löpbandet) medan barnen sov och mannen var iväg på annan träning.

  1. Tina – gör det! Stor skillnad, i alla fall om du inte är van vid mycket koffein. Tips är att dricka koffeinfritt kaffe resten av dagen & spara det med koffein inför din träningsboost. Du får den goda smaken & utnyttjar koffeinets effekt när du verkligen behöver det!

 3. Vilket inspirerande inlägg! Exakt vad jag ville läsa just nu. Så imponerad att du hinner träna så mkt med så många små.

 4. Tack för ett bra inlägg Anna. Jag har två små barn, 2 och 5 år och jobbar heltid. Får in träningen genom att träna på luncher, de kvällarna jag inte nattar barnen samt på helgmornar. Barnen är då glada om de får kolla på TV medan jag springer och sambon brukar ofta få sovmorgon. De vet att de kan väcka honom om det är något. Så då är alla glada 🙂

 5. Älskar tipset om svettnivå 🙂 🙂 Det är ju helt sant att det är mycket snabbare att duscha efter ett styrkepass än efter ett apsvettigt intervallpass.

  Ett av mina favorittips är att träna med en kompis, då slår man två flugor i en smäll och hinner båda träna och få lite kvalitets/catch up-tid 🙂

  1. Haha, ja, det är faktiskt väldigt användbart! 😉

   Sååå bra tips Christina! Tack för att du nämner det. Jag håller helt med, men blir främst vid långpass löpning och crossfit. Sistnämnda kan vara svårt att prata vid, men runtom övningarna så.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras