Löpträning för barn – 5 tips

Löpträning för barn

Precis så här.

Med glädje, energi, längtan framåt. Där är några bitar jag tycker känns viktiga när det gäller löpträning för barn, snarare än teknik, tider och distans. Jag själv började springa med mina tränare och vänner som 7-åring, för att bibehålla konditionen inför längdskidsäsongen. Och visst var det jobbigt ibland, jag fick ofta håll och hade en speciell sten att krama i handen för att minska den (!?), men det var aldrig någon hets. Kanske därför bara dom positiva bitarna fastnade – för gott. Frihetskänslan. Att ”flyga” fram av egen maskin, hur hela kroppen samarbetade, dunket av maximalt LIV i bröstet, skönheten runtomkring, ibland kul sällskap. Med mera.

Ovan beskriver även det jag tycker är absolut viktigast när det gäller löpträning för barn – att plantera en positiv känsla, under- och/eller omkring träningen. Allt annat kan man låta växa fram med tiden, om önskan är löparglädje livet ut, men 1a upplevelsen brukar fastna.

Förra helgen sprang Jonna med mig en bit som träning för 1a gången. Hennes lust och iver ser du tydligt på bilden ovan och den hoppas jag består. Vi sprang bara någon kilometer och utan speciella löpskor, men det behöver inte vara så avancerat för att smaka på träningsformen. Målet var mest att odla mersmak och några fler tips till dig som också vill springa med ditt/andras barn hittar du nedan.

Löpträning för barn

Löpträning för barn – 5 tips

1. Gör det på ett kul sätt

Dom allra flesta barn gillar att röra på sig, men på roliga sätt. Ju äldre dom blir, ju mer kan dom förstå fysiska fördelar med löpning o.s.v, men oavsett ålder finns fördelar med att göra träningen till en lek. Som jag nämnde ovan – att plantera glädje kring träningsformen. Så istället för att lägga på någon press, locka med olika delmål, upplägg och belöningar.

2. Variera upplägget

Löpning är i sig en ganska monoton träningsform, men går att variera på mängder av sätt och speciellt barn gillar när det ”händer något”. Att springa korta intervaller kan därför vara bättre än en lång sträcka, både för dig som vuxen som då kan ta i utan att ni kommer ifrån varandra och barn som gillar att spurta. Skojtävla med varandra mellan 2 stolpar x 10, ta med en boll att dribbla längs vägen, spring slalom, uppför backar, trappor, jaga varandra, lek ”Följa John”…

3. Plantera delmål och mål

Något att se fram emot gillar vi alla. Att välja en bana med något kul längs vägen och/eller efter är därför smart. Det kan vara en utsiktsplats, russin ”när framme vid x”, kasta macka i sjön, en glass eller bio efteråt? Betona även det positiva löpning gör för kroppen och hjärnan, vilket kan vara en morot för framför allt äldre barn. Undvik däremot att prata om löpning som sätt att ändra kroppens utseende. Det handlar enbart om att ta hand om sig för att må så bra som möjligt och eventuellt få fördelar till annan idrott barnet sysslar med.

Klumpiga Fila-skor är kanske inte det bästa, haha, men vid en 1a kort provtur funkar det också.

4. Kläder och skor

Precis som dom mentala bitarna är det bra om barnet är bekvämt med vad han/hon har på sig. För varm eller kall, skoskav och annat gnag är klokt att eliminera. Korta sträckor funkar det barnet har på sig i sin vardag, men  det kan både vara bra rent fysiskt och psykiskt med en speciell outfit. Känslan av att träningen är ”på riktigt” och att likna den vuxna gör stor skillnad. Prova gärna ut lämpliga skor i butik och köp/leta upp plagg som barnet gillar. Det blir som att kliva i sin ”supermandräkt”, omedelbart associerad med löpning.

5. Lämplig distans?

Både för vuxna och barn är lämplig distans individuellt beroende på kropp, erfarenhet, dagsform och annat. Det finns väldigt lite forskning på just barns löpning, men du behöver inte vara orolig för att dom springer för långt om det är deras egen motivation som driver dom och kroppen känns bra. Vill du ändå ha konkreta riktlinjer har The International Association of Athletics Federations (IAAF) angett följande distanser som dom maximala vid löpträning för barn:

  • Under 9 år: Maxdistans: 3 km
  • 9-11 år: Maxdistans: 5 km
  • 12-14 år: Maxdistans: 10 km
  • 15-16 år: Maxdistans: Halv-marathon (21.1 km)
  • 17 år: Maxdistans: 30 km
  • 18 år: Maxdistans: Marathon (42.2 km)
Två nöjda löpare. Och jag ser verkligen fram emot många många fler rundor med den här tjejen och hennes bröder.

Ha så kul om du också ska springa med ditt eller någon annans barn. Kram! /A

2 kommentarer
    1. Kul att du tycker det. Enligt mig finns ingen åldersgräns, barn älskar ju att springa från att dom lärt sig det. Däremot får man göra det enbart på lek för riktigt små barn, korta sträckor och på deras villkor 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras