Träna vid förkylning – när är det ok och inte?

Träna vid förkylning – när är det ok och inte?

Jag hoppas du har klarat dig från både Corona och vanliga förkylningsvirus, men det är ju inte helt ovanligt att drabbas av sistnämnda så här års. Och inte helt lätt att veta när man ska hoppa över träningen eller inte. Genom åren har jag blivit hyfsat bra på att tyda min kropp och när det är läge att backa träningen, desto svårare är det att ge råd till dig som läser. Hur infektionskänsliga vi är beror på gener, stress, hur du sover, äter och många andra individuella faktorer, men det finns ändå några riktlinjer vi alla kan gå efter för att vara på den säkra sidan.

Faror med att träna med en förkylning eller annan infektion i kroppen

En infektion minskar din prestationsförmåga i muskler och hjärtat, speciellt om du har feber. Dessutom får du en försämrad koordinationsförmåga som kan påverka tekniken och du kan även få en förvärrad infektion och tråkiga följdsjukdomar. Några exempel som kan vara riktigt allvarliga är hjärtmuskelinflammation, körtelfeber och olika ledbesvär.

När det INTE är ok att träna vid förkylning eller annan infektion

1. Vid feber på + 38ºC eller mer.

2. Vid tydlig halsont, hosta, värk i kroppen, matthetskänsla, diarré eller andra magproblem som gör att du tappar vätska och näring. Detta sänker din energi och ditt immunförsvar.

3. När kroppstemperaturen stiger 0,5-1ºC i kombination med allmänna sjukdomssymtom, exempelvis muskelsmärta, muskelömhet, ont i leder eller huvudvärk.

4. När du plötsligt drabbas av sjukdomskänsla eller ovanstående symptom. Gäller även om kroppstemperaturen är normal.

När du bör vara försiktig

1. När du är snuvig utan halsont, hosta eller allmänna symtom. Var försiktig med fysisk träning under 1-3 dygn och öka sedan gradvis om det inte förvärras.

2. När vilopulsen är förhöjd. Denna mäter du i vila, till exempel när du vaknar på morgonen eller efter att du har suttit still i 15 minuter. Om du vanligtvis har en vilopuls på 60 slag/minut, stiger den med ett par slag vid en lätt halsinfektion, medan den vid exempelvis halsfluss kan stiga upp till 90 slag/minut.

3. När snuvan är kombinerad med andra symtom som heshet eller hosta behöver du vara ännu mer försiktig. Undvik tung och pulshöjande träning.

4. Vid enbart lätt halsont kan lätt fysisk träning vara ok, t.ex. rörlighet- och teknikträning som inte är påfrestande och pulshöjande, OM feber och sjukdomskänsla har försvunnit.

Komma igång med träning efter en förkylning

Vid alla förkylningar och infektioner är det bra att vara försiktig de första 1-3 dagarna när du känner symtom, även om du inte har feber. Allvarliga infektioner har ofta tidiga symtom och det kan dröja några dagar innan infektionen bryter ut med full kraft och febern kommer. Rekommendationen är också att vila minst en feberfri/symtomfri dag och därefter trappa upp träningen gradvis samtidigt som du ”lyssnar på kroppen”.

Vid konditionsträning bör du träna på 25 till 50% av din vanliga tid eller distans. Vid styrketräning bör du reducera vikten med minst 25% i början. Räkna med att det i vid en komplikationsfri infektion behövs ca 3 gånger så lång tid som febertiden innan du är uppe i samma prestationsgrad som före infektionen. Ökar du träningens intensitet för snabbt finns risk för återfalla och nya infektioner. Satsa därför gärna på lättare träning tills du är tillbaka, som teknik, rörlighet, promenader och mental träning om du har svårt att hålla dig helt från träningen.

Förebygg en förkylning

Nu har jag dragit det tråkiga med att vara förkyld, det bästa är ju att slippa att bli sjuk över huvud taget. Här hittar du en lista med 10 sätt att förebygga en förkylning. Kram och ta hand om dig! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras