Håll-dig-frisk-mat

Barnen hostar och jag har också en irriterande rinnsnuva. Inte ont i halsen, feber eller matthetskänslan – tvärtom, men snor som vägrar försvinna. Därför har jag försökt komma i säng tidigt varje kväll (med varierande resultat) och fyllt på med mycket mat.

Allt det som ger dig energi är bästa medicinen mot förkylning tror jag, inte exakt vad, men det är säkert inte fel att boosta och äta lite extra av det som sägs stärka immunförsvaret. Om det verkligen gör skillnad vågar jag inte svara på, men placeboeffekten är också stark.

hummus_nara

Massor av te under plugget inför dagens tenta, färgstarka grönsaker, frukt, pressad citron i dricksvattnet, protein och goda röror med vitlök har varit min matstrategi. Tidigare i veckan gjorde jag vår klassiska crème fraîche/vitlökssås och hummus som var så länge sen.

Hummos:

 • 1 förpackning kikärtor
 • 1 vitlöksklyfta 
 • 1/2 tsk spiskummin 
 • 1 msk pressad citronjuice 
 • 2 msk olivolja 
 • örtsalt och peppar

Mixa allt till en jämn smet. Gott som pålägg på en macka eller tillbehör till maten.

lax_pot_sal

Lax som grillats ihop med grönsaker och potatis i ugnen, färska grönsaker, sås och som grädde på moset – hummus!

kyckl_hummus

Kyckling med smält mozarella, fetaost, avocado, oliver, vitlöksfräst spenat och andra grejer är också gott till hummus, men det mesta funkar.

Håll-dig-frisk-mat handlar också om att VÅGA äta. Varierat, ofta och tillräckligt. En tbt-torsdag som denna tänker jag tillbaka några år och minns en av mitt livs största utmaningar. Tänker på hur komplicerade varelser vi människor är som vet vad som är bäst men ändå ofta inte gör? Eller ”bäst” finns förresten inte, men utifrån våra personliga behov.

Idag står jag mitt emellan det ena och det andra hållet. Är lite mer ”lagom” med mina 45-minuterspass och havregrynsgröt, men tänker också att det kan vara minst lika nedbrytande att tänka tillbaka, jämföra och analysera. Det kan förstås vara nödvändigt i vissa fall, men minst lika viktig att leva NU. För hur du än äter påverkar det inte hur länge du lever, det finns inga mirakelmetoder för det, men det påverkar hur du mår idag och den närmsta tiden.

11 kommentarer
 1. Jag märker skillnad på mig och mina kompisar och familj, jag själv tränar mycket och äter mycket (och bra!!!). Min kropp pallar mycket mer, är inte sjuk alls ofta (peppar, peppar) och en förkylning bryter inte ut på samma sätt utan peakar i dag två och sen går bort. Fantastiskt vad träning och mat kan göra för hälsan!
  Märker du skillnad på kroppen nu och innan du blev sjuk/var sjuk i ortorexin?

  1. Elin – ja, det är fantastikt! Så enkelt och svårt på samma gång 🙂

   Jag har aldrig varit sjuk mycket, varken nu eller innan, och antar att det har mycket med kost och träningen att göra. Nog var kroppen trött när jag var sjuk i ortorexi, men mest dåligt mådde jag mentalt.

   Idag har jag en helt annan ork och energi till att utvecklas på insidan. Känner glädje och nyfikenhet för livets stora och små ting. Dessutom är det stor skillnad på min inställning till träningen. Jag vill träna men känner inte samma press, kapar ofta tiden till den för att göra andra saker men håller igång eftersom det är min livsstil och del av det som får mig att må bra.

   Så svar på din fråga – fysiskt sover jag bättre och har mer energi (men är inte mer fri från förkylningar etc – det har jag alltid varit skonad från), men stora skillnaden är hur jag mår inombords 🙂

 2. Ju äldre man blir och ju mer medveten om olika livsstilsbetingade sjukdomar man blir, desto bättre blir man på att äta nyttigt. Personligen tror jag på en kost rik utav omega-3, D- och C-vitamin för att boosta hälsan. Mycket frukt och grönsaker, mycket fisk , mycket nötter, avokado och olivolja. Minimalt utav kött och processade livsmedel. Thats it. Ska tillägga att även jag får en släng av förkylning ibland men hjärt- och kärlsjukdomar , cancer och andra vidrigheter vill man ju FÖRSÖKA förebygga.

 3. Hej Anna! Tack för en bra och inspirerande blogg. Jag känner igen mig så i det du skriver. Du är så klok. Fortsätt som du gör! Kram

 4. Hummus är så underbart gott och en perfekt vitlöksboost!
  Hoppas att du håller dig frisk! Själv har jag varit förkyld nästan hela hösten känns det som. Inte likt mig och väldigt frustrerande. Men nu är det bara snuva kvar och jag kan träna igen!
  Kram

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras