Hur du springer snabba, lätta 60-sekundersintervaller

SPRING i både luft och lår.

Alltså spring som i engelska versionen av vår, du fattar. Det var i alla fall riktigt härligt ute igår morse som bilden är ifrån med shortspremiär. Men jag lämnar så för att gå rakt in på löpning och ge dig ett upplägg för snabba, ”lätta” 60-sekundersintervaller.

Igår sprang jag backintervaller, men kom att tänka på ett annat upplägg för 60-sekundersintervaller jag vill rekommendera dig. Från en gång då jag fick en snilleblixt att utmana mig till snabbare intervaller genom att lura hjärnan, den som oftare sätter stopp än kroppen du vet, samtidigt som jag fick ett bra pulsintervall. Tanken var att istället för att trappa upp tempot vid mina 60-sekundersintervaller som jag brukar, springa min snabbaste minut relativt tidigt i passet och sen trappa ner.

Upplägg för snabba, lätta 60-sekundersintervaller

 • Uppvärmning, 10 minuters jogging
 • 1 minut ”halvsnabb” intervall
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut i maxtempo
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut lite snabbare än ”halvsnabbt”
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut i snäppet under maxtempo
 • 30 sekunders jogg/gång
 • 1 minut lite snabbare än lite snabbare än ”halvsnabbt”
 • o.s.v. tills du sprungit 10 1-minutersintervaller

Det här upplägget är lättare att köra på löpband där du kan ställa in exakt tempo. Själv har jag dock bojkottat löpband sen..  minns inte när, eftersom jag prioriterar att komma UT, men även där går det att ha en klocka om du vill ha koll på farten. Eller som jag gör just nu, gå efter upplevd ansträngning.

Tanken är i alla fall att du kör varannan av dina 60-sekundersintervaller med hög puls, varannan lite lägre, samtidigt som du trappar ner de snabbaste och trappar upp de ”långsammare”. Fysiskt springer du då som snabbast när du har som mest energi i början av passet, plus att hjärtat upplever de halvsnabba intervallerna som lätta i jämförelse med ditt maxtempo. Mentalt kan du tänka att du bockar av de jobbigaste i början av passet, sen blir det lättare. Ett upplägg som passade mig. Kanske dig också?

Önskar dig en ”skön” tur om du testar, i alla fall runtomkring dina intervaller. Kram! /A

Fler lästips om löpning

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning