Träna dig glad – 7 positivt mentala effekter av träning

* Reklam i stolt samarbete med ASICS *

mentala effekter av träning

Från låg, trött och trögtänkt till..

..glad, självsäker och full av idéer. Nåväl, men att du får positivt mentala effekter av träning känner du säkert till? Jag har skrivit om det förr, men känner att det tål att upprepas. Och du måste köra hårt eller långt. Enligt ASICS studie räcker det med endast 15.09 minuter träning per dag för att höja ditt mentala välbefinnande. En kvarts träning alltså, eller halvtimmes promenad visar andra undersökningar.

Själv springer jag utan klocka sen en tid tillbaka, men brukar ha koll på antal steg per dag och använder en app för intervaller ibland – utan att mäta tempo m.m. eftersom jag inte har några prestationsmål eller behöver någon press för att ta mig ut. Det har jag tillräckligt av från andra håll, träningen är minst lika mycket min härliga paus för skallen som alla positiva effekter för kroppen (om inte mer ibland).

Sen går det ena ofta in i det andra. Oavsett ditt syfte får du en kombination av positiva fysiska- och mentala effekter av träning, inte minst vid ett ”fun run race” ihop med vänner!

Det kom en tid med upprivande livsomställningar och en pandemi men NU ska jag återuppleva stämningen vid ett lopp igen. Ok bara 2,5 km utan tidtagning, haha, men det är ju en perfekt start och mitt syfte ligger på allt runtomkring. I morgonen springer jag och mina kollegor från SportHälsa Vårruset här i Stockholm, sponsrade av Asics. Det ska bli så himla roligt och du får gärna följa med oss på Instagram.

mentala effekter av träningInför loppet är jag kittad med tuffa ASICS NOVABLAST 2. Passande skor för korta, intensiva pass och dig som är ute efter snabb respons och skön studs. Jag har provat ett par rundor och tycker den är riktigt rolig att springa i.

Lopp med vänner och annan träning för att få positivt mentala effekter av träning är fantastiskt, men nej – jag menar inte att vi kan springa ifrån våra problem. Däremot blir dom fasiken så mycket enklare att hantera med nytt syre i hjärnan. Mer om det går vi in på här, 7 intressanta effekter med fakta från Runners World.

Träna dig glad – 7 positivt mentala effekter av träning

1. Oro och ångest dämpas

Flera studier, däribland en vid Karolinska institutet från 2007, visar att träning gör att nya celler bildas i hippocampus – ett område i hjärnan som påverkas negativt under depressioner. Tillsammans med minskade nivåer av stresshormonet kortisol, samt ökade nivåer av serotonin, noradrenalin, dopamin och endorfin, bidrar detta till ett ökat välbefinnande.

2. Åldrandet bromsas

När vi blir äldre fungerar mitokondrierna, cellernas kraftstationer, sämre vilket också påverkar hjärnan. En studie vid Harvarduniversitet 2011 visar att träning motverkar åldrandeprocessen på cellnivå, bland annat genom att bilda fler och starkare mitokondrier. Träningen stimulerar också bildandet av naturliga antioxidanter, som skyddar mot inflammationer och genetiska skador orsakade av fria syreradikaler.

3. Minne och inlärningsförmåga förbättras

Löpning förbättrar minnet tack vare att det bildas nya hjärnceller i gyrus dentatus, en del av området hippocampus, som är viktigt för just minne och inlärning. Det visare en studie vid Salk Institute i Kalifornien från 1999.

4. Fokus och simultanförmåga blir bättre

Konditionsträning som löpning förbättrar koncentrations- och simultanförmågan, bland annat genom att hormonet noradrenalin utsöndras – vilket ökar vakenheten och uppmärksamheten. Blodcirkulationen i hjärnan förbättras också, vilket kan ha en bidragande effekt, menar forskarna bakom en studie vid University of Illinois från 2011.

5. Ditt omdöme förbättras

Fysisk träning hjälper oss att ta bättre beslut, genom att kopplingarna mellan hjärnans områden prefrontala kortex (omdömescentra) och amygdala (känslocentra) stärks. Det gör att prefrontala kortex i större grad kan välja vilka av våra impulsiva tankar som vi bör – eller inte bör – omsätta till handling.

6. Demens motverkas

Träning kan hålla borta åldersrelaterade sjukdomar som Alzheimers och andra demenssjukdomar, visar studier vid bland annat University of Illinois från 2006. Äldre som tränar får en ökad volym av grå hjärnsubstans, som är viktig för muskelkontroll, syn, hörsel, minne och tal bland annat. Men även volymen vit hjärnsubstans, som är viktig för kommunikationen mellan nervceller, ökar. Resultatet blir att det centrala nervsystemet och de kognitiva förmågorna, som påverkas negativt av till exempel Alzheimers, fungerar bättre igen.

7. Din kreativitet ökar

Ett löppass på 30 minuter förbättrar din kreativitet – förutsatt att du redan är i bra fysisk form. Det visar en studie vid universitetet i Leiden från 2013. Effekten för de vältränade forskningsdeltagarna satt i cirka två timmar, vilket skulle kunna förklaras med att blodcirkulationen i hjärnan ökade. De som var helt otränade blev i stället utmattade – och mindre kreativa.

mentala effekter av träning

Jag är säker på att du upplevt åtminstone några av dessa mentala effekter av träning och nu kan vi även mäta det med ASICS Mind Uplifter. Det är ett gratis digitalt verktyg på en hemsida där du uppskattar din sinnesstämning både innan och efter träningen. Genom att skanna ditt ansikte samt svara på några frågor före och efter träning får du direkt återkoppling på både fysisk och mental status. Jag har själv testat och fått svart på vitt hur mycket bättre jag mår av träningen, prova du med här!

Speciellt punkt 1, 4 och 7 är jag ute efter just nu. Du som följer mig vet lite av allt jag gått igenom senaste tiden och livet är sällan en räkmacka för någon, men träning (på en personlig nivå) ger alltid mental boost – liksom vänner. Löser kanske inga världsproblem, men ibland är det bara skönt att bolla dom med någon, gärna samtidigt som kropp och hjärna får sitt som sagt. Indirekt kraft till lösningarna. Känner du igen det?

Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras