10 saker jag släpper för att må bättre – och du?

må bättre

Och ibland är det mest hälsosamma du kan göra..  ingenting.

Att släppa saker. Som alltid, ”det beror på..” och i framtiden kanske jag känner annorlunda, men här är i alla fall min lista just nu. Bara att skriva den får mig att må bättre, ger känslan du ser på bilden ovan. Lättnad.

10 saker jag släpper för att må bättre – och du?

1. ..”beach 2023″. Ok, ”smal” är jag redan, men om vi ser till dagens ideal ska du ha en stor, fyllig rumpa, getingmidja och magrutor, vilket jag varken har gener- eller motivation att träna mot. Det innebär inte att jag alltid är 100% supernöjd med min kropp och aldrig fåfäng. Jag bryr mig absolut om mitt yttre och kroppen har sina spår av alla ungar och år, men mina missnöjda tankar kommer allt mer sällan. Och OM har jag blivit bra på att vända dom snabbt igen. Jag har både bevis på att jag varken blir mer älskad av andra, mig själv eller mår bättre av att träna med mål att förändra kroppen – speciellt inte för att ”duga på stranden”. Det gör ju alla kroppar.

2 ..missunsamhet a´la Jante. Mot andra, mot mig själv och andra som visar det mot mig. Gäller både IRL och i sociala medier. ”Tro inte att du är något” och ”gilla inte mig så gillar inte jag dig..” fruktansvärt fjantigt och Jantigt. Du vet, Jantelagens medelmåttlighet och självförminskande, fuck iiii..

3. ..äta exemplariskt utifrån hälsoaspekter. D.v.s. inga halvfabrikat, tillsatser, glutenfritt, sockerfritt.. eller ”perfekt balanserat” mellan det som anses hälsosamt och ohälsosamt. Jag kan va nördig när det kommer till mat och väljer mina tillfällen för sötsaker, men tänker att kroppen är en bra ledstjärna. Och allmänt funkar ofta varierat, förbudfritt, färgglatt och en stor dos sunt förnuft. Brukar ändå bli 100% över tid.

4. ..jämföra. Framför allt mäta mitt värde mot andra i form av prestation, likes och fler följare. Vet att det funkar att visa mer hud, dra in magen, puta med rumpan och läpparna… Att nischa mig ännu mer, skriva provocerande – eller det många vill höra, men nä. Jag vill kunna stå för det jag lägger upp och har hellre färre följare som gillar det jag ärligt gillar, än 100 000 som följer mig som något slags objekt eller för att irritera sig.

5. ..göra karriär. Missförstå mig rätt, jag gillar att jobba, men skulle behöva byta bransch för mer makt och högre inkomst. Istället har jag valt ett yrke utifrån det jag anser viktigast:

1. frihet att styra mina tider och platsen jag jobbar så mycket som möjligt, både för min egen känsla och att finnas där för barnen.
2. passion, att jobba med ämnen jag brinner för.
3. kreativitet, att jobba med något där jag får utlopp för min fantasi och får styra mycket själv (se punkt 1. igen).

6. ..tävlingsträna. Bli ultralöpare eller klå mitt gamla rekord på milen. Eller svinstark styrkelyftare, supersmidig yogi, börja tävla i crossfit eller bodybuilding? Alltså satsa all min tid och energi på EN grej. Men, jag älskar verkligen vad allt mina olika sporter ger mig, trots att de kanske tar ut varandra i vissa fall (men även gynnar i många).

7. ..krysta. Varken ut några fler barn eller Instagraminlägg, haha. Eller fram ett glatt humör för den delen, dagar då jag är låg. Ofta är det även då jag inte publicerar i mina sociala medier, vilket kanske är dumt eftersom andra behöver se mänsklighet, men då behöver jag kraften till mitt och mina runtomkring. Eller att ”krysta ihop” till något lagom, gånger jag är sprudlande och full av energi. Se ”Jante” igen.

8. ..fylla varje minut i kalendern. Är t.ex. bortskämd med inbjudningar till olika event och pressvisningar som kan vara kul och givande, men jag mår ofta bättre av att tacka nej och minska stress – OCH ja till det jag verkligen vill. Vara selektiv med vad jag lägger min tid på, eftersom s p a c e har fått en helt annan innebörd i mitt liv under åren. Se rad 1 igen.

9. ..onödiga energibovar. Att scrolla flödet stup i kvarten, hänga med folk eller i miljöer som suger energi. Eller tankar om vad andra tänker och tycker, vilket ofta bara är hjärnspöken. Gäller även egna påhitt om saker jag ”borde” för att vara nöjd med mig själv och det jag gör. Övertänkande över lag går bort. Jag försöker chilla (bilden ovan igen), landa lite, tänka mindre och njuta i nuet. Det har varit ett par tuffa år på många sätt och den bästa energin får vi ju ofta av dom/det vi redan har i vår närhet, men samtidigt har jag svårt att..

10. ..nöja mig. Jag har kämpat för- och uppnått mycket av det jag drömt om här i livet, som barnen, jobbet, ett hem för oss med närhet till möjligheter. En Svensk Klassiker och andra loppäventyr, fått rätt till en diastasoperation och en hel, fungerande kropp med mera. Men jag har ett konstant sug efter att förverkliga och uppleva mer. Lära mig mer, växa, möta mer, dela min passion med fler, uppleva, se…

må bättre
Foto: Pär Olsson

..för livet är bra häftigt, eller hur? En gåva. Men ibland står saker i vägen för att se allt, så vad kastar du bort för att må bättre?

Hur ser din lista ut? Skriv gärna i kommentarsfältet. Eller om du bloggar – klistra in länken i en kommentar så att jag och andra kan läsa. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning