
Torrt bröd och hungriga ungar hemma?
Inget krav för att förvandla ditt torra bröd till läckra ”rika riddare”, men för mig är det ofta två skäl. Att inte kasta ätbar mat har jag fått inpräntat sen barnsben, kanske det enklaste och bästa sättet att bidra till både bättre miljö och ekonomi. Plus slippa handla så ofta. Och jag vet inte hur det är hemma hos dig, men jag har några som alltid tar av det nyaste brödet så att det äldre blir liggande att torka. Inte mindre torrt bröd nu under sommaren då även värmen hjälper till.
Med ett långt sommarlov kommer även en hel del matlagning, där alla enkla lösningar uppskattas av mig. Jag har ju 4 vargar här hemma varannan vecka och vill även få i dom något vettigt, gärna som både gillas och mättar. Pannkakor är enkelt, men kräver ett berg för att alla ska bli nöjda, varför att fylla ut med torrt bröd är ett smart drag. Senaste gångerna har jag även använt det med lite mer fibrer för magens skull, senast havrefrallor (som jag även använt till hamburgerbröd tidigare).

Lite mer fiberrika fattiga (eller rika) riddare än originalet alltså, men lika goda. Barnen märkte ingen skillnad och jag tyckte dom blev mer frasiga av små fibrer i brödet. Funkar annars med vilken brödsort som helst, även överblivet kaffebröd för en sötare variant.
Från torrt bröd till frasiga rika riddare – recept
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 4 ägg
- 3 dl mjöl
- 3 dl mjölk
- 12 skivor fiberrikt bröd
- smör att steka i
- socker och kanel eller annan topping
Gör så här:
- Börja med att röra ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
- Tillsätt lite i taget av mjölken och vispa ihop..
- Lägg brödet i smeten så det suger upp smeten och blir kladdigt.
- Smält smör i en stekpanna och lägg i brödskivorna. Stek gyllenbruna på varje sida.
Egentligen inte mer avancerat än att göra en vanlig pannkakssmet som torrt bröd får ligga i en stund för att suga åt sig innan stekning. Eller enbart i ägg hopvispade med mjölk. Detta brukar vara Hugos önskefrukost när han fyller år, den dagen närmar sig.
Här åt jag mina med sötströ, kanel, keso och blåbär. En hit.
Kram och go´helg! /A
Anna Jonasson