6 recept på snabb och smarrig restmat

potatisplattar

Gamla bananer, överbliven potatismos eller annat gott och blandat hemma? Perfekt till smarrig snabbmat.

Ofta tycker jag de godaste rätterna är de du trollar ihop av restmat från skåp och frys. Dessutom både ekonomiskt, miljövänligt att använda upp mat istället för att slänga och du spar tid på att slippa handla nytt. Här är 6 förslag på restmat jag själv brukar laga:

6 recept på snabb och smarrig restmat

jonna_potatisplattar
Bilden har några år på nacken, men Jonna gillar potatisplättar lika mycket idag.

Att göra egen potatismos tar tid, men när jag väl lagar det gör jag en riktigt stor omgång. Helst ska det räcka till en middag för hela familjen och att dagen efter steka potatisplättar av resterna.

Potatisplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 10 dl potatismos
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl (kan uteslutas9
  • 1 tsk salt
  • smör eller olja att steka i
  • lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)

Gör så här:

  • Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
  • Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
  • Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  • Servera med exempelvis bär, sylt, bacon, fläsk, keso eller ät som de är.

Överbliven, färdigstekt färs efter tacos eller andra middag är alltid smidigt till lasagne eller en plåt som denna.

Nachos med färs och riven ost

Ingredienser:

  • tacofärs (kött / kyckling / vego)
  • riven ost
  • nachochips

Gör så här:

  1. Bred ut chipsen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Fördela köttfäs och ost över allt.
  3. In i ugnen på 220° i ca 10 minuter.
  4. Servera med grönsaker och valfri sås/creme fraiche.

recept för många portioner

En 80-talsklassiker jag brukar laga när bananerna börjar bli bruna.

Flygande Jacob

Ingredienser:

  • 1 grillad kyckling i bitar (eller 2 kycklingar om ni är fler än 4 personer)
  • 2-3 bananer
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl chilisås
  • italiensk salladskrydda
  • curry
  • 1 paket bacon (knaperstekt)
  • jordnötter/cashewnötter

Gör så här:

  1. Lägg kycklingbitarna i en smord, ugnssäker form. Strö lite italiensk salladskrydda över.
  2. Dela bananerna på längden och lägg över kycklingen. Krydda med lite curry på dem.
  3. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper. Sätt ugnen på 225°.
  4. Vispa grädden fluffig och blanda i chilisås.
  5. Lägg på bacon över kycklingen och bananerna. Täck alltsammans med grädd- och chilisåsblandningen.
  6. In i ugnen i ca 10 minuter. Strö sedan över jordnötter.
  7. Servera gärna med en blandad sallad och ris.

Konservburkar är alltid bra att ha hemma till nödfall, liksom torrvaror som pasta/gryn/frön och frysta grönsaker som tillbehör. Här ett gott exempel.

Tonfiskbiffar

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön
  • örtsalt & peppar
  • 1-2 tsk pesto eller annan smaksättning
  • smör/kokosolja/olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
  2. Forma till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
  3. Servera med någon god sås, pasta eller ris och grönsaker.

Wok med kikärtor /Anna Lissjanis

Kanske det absolut bästa tipset om du vill skrapa ihop en middag av det du har hemma?

Wok

Ingredienser:

  • Olja till stekning
  • Blandade grönsaker
  • Kokosmjölk
  • Kryddor
  • Kött/fisk/fågel/bönor/kikärter/ägg/quorn/soja eller vad du vill

Gör så här:

  • Hetta upp olja i en stor stekpanna/wokpanna.
  • Fräs ingredienserna du har hemma tills det fått fin färg. Smaksätt med kryddor, ev. soja, sesampasta, chili, vitlök eller vad du tycker om.
  • Häll över kokosmjölk. Den enda ingrediensen jag verkligen vill ha i en wok, annars kan allt annat variera.
  • Toppa gärna med salta nötter och servera med exempelvis ris, nudlar, pasta eller som den är.

omelett

Ytterligare en bra skåprensningsrätt där det enda måste är ägg, annars kan övriga ingredienser varieras.

Omelett

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 4 st ägg
  • 0,5 dl vatten/mjölk/grädde
  • 2 krm salt
  • valfria tillbehör som exempelvis kalkon, bladspenat, broccoli, lök, svamp, lax, ost, räkor?
  • Smör/olja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda ägg, vätska och salt.
  2. Stek eventuella extratillbehör i smör/olja på medelhög temperatur.
  3. Häll i äggblandningen och peta lite i smeten så att den rinner ner i botten av stekpannan och stagnerar.
  4. Stektid beror på hur krämig du vill ha den.
  5. Servera med sallad och kanske en knäckemacka?

Med detta kanske du kan slappna av på vägen hem från jobb eller skola? Spara ett par minuter genom att strunta i affären. Låt skåpen och mat där hemma som håller på att bli gammal bestämma vad det blir till middag idag eller senare i veckan.

Smaklig måltid! /A

 

10 Comments
    1. Pilla – haha, du är välkommen. Men nja, det blir endel mindre roligt även hemma hos oss. Idag fiskpinnar och annat ihopplock. Men då får man komplettera med annat gott. En apelsin & fröknäckemacka med ost & ägg nu t.ex.

    1. Linda – jag vet att du berättat det tidigare. Jag måste verkligen testa med kikärtor! Låter jättegott 🙂

  1. Oj vilka bra tips! Vi har en stor kastrull med potatismos hemma, ingen tycks vilja äta den. Plättar skall jag testa göra av den. Och flygande Jacob! Resten av veckan är räddad. Tack för tipsen och inspirationen!

  2. Å vad många bra recept! Tack!
    Du är verkligen så bjudande i alla dina inlägg!
    Jag kommenterar inte ofta men tanken slår mig så ofta! Liksom en guldgruva av recept och träningtips och jag gillar att få följa med på dina tankar om livet! Kram

    1. Tack själv, vad glad jag blir att du har nytta av min inlägg. Och att du berättar. Förstår att det inte alltid finns tid och ork att skriva, så är det för mig med.. 🙂
      Kram!

  3. Trodde bara det var jag som gjorde min mammas potatismosplättar… kanske det är nått jämtländskt påfund..

Leave a Reply

Your email address will not be published.