Hälsofördelar med musik? Så lyfter musik dig fysiskt och mentalt

hälsofördelar med musik

“Dina dagens låt på Instagram och konserter… vad har musik med träning och hälsa att göra?”

Dom första hälsofördelar med musik du tänker på är säkert att den ger glädje och lockar till rörelse? Stämmer. Jag har alltid varit musikintresserad, spelat blockflöjt, dragspel precis som min farfar och framför allt lyssnat massor. Spelat in egna blandband, uppträtt och mimat på mellanstadiets skolavslutningar och nu: alltid Spotify i mina lurar, på gymmet, när jag cyklar, i mina Instagram Storys – och ibland IRL.

Det blev ingen Storsjöyra för mig i sommar, men jag har ändå fått in 3 andra roliga konserter med min vän och granne Bella. Innan sommaren Lollapalooza, efter Hov1 med våra yngsta barn och nu i veckan – Veronica Maggio och Miriam Bryant på Gröna Lund. Och egentligen behöver vi ingen fakta, alla hälsofördelar med musik känns redan tydligt, men lite kul ändå tyckte jag och samlade ihop några fun facts.

hälsofördelar med musik

Hälsofördelar med musik? Så lyfter musik dig fysiskt och mentalt

  • Ökar hormonet dopamin från hjärnan, som gör oss glada, upprymda och entasuastiska, på samma sätt som exempelvis mat, sex och droger.
  • Kortisol minskar, stresshormonet. Musik har alltså en förmåga att lindra stress och kan på så sätt påverkar dessutom vårt immunförsvar positivt.
  • Stimulerar minnet. Musik har en förmåga att framkalla gamla minnen och känslor kopplade till dessa minnen. Till exempel Alzheimerpatienter kan behandlas med musik eller musikterapi.
  • Förebygga depression. Musikterapi förekommer i behandling av depression, apati och isolering. Vissa forskare menar att rytm och musik har ett evolutionärt syfte att samla ihop människor för gemensamma upplevelser.
  • Kan lindra smärta. Flera undersökningar har konstaterat att musik faktiskt kan dämpa smärta och fysiska plågor. Kanske därför du kan träna hårdare med musik?
  • Hjälpa vid sömnproblem. Forskare har upptäckt att våra noradrenalinnivåer sjunker om vi lyssnar på musik varje kväll innan vi somnar. När noradrenalinet – som likt kortisol är ett stresshormon – sjunker har man mycket bättre förutsättningar för att slappna av och somna.
  • Rytmen från musiken påverkar din intre kroppsrytm, t.ex. så att pulsen höjs. Detta påverkar övriga känslokomponenter, vilket innebär att till exempel iver eller glädje blir emotionella reaktioner som uppstår som respons för kroppens reaktion.
  • Gemenskap! Musik förenar och skapar känslor av tillhörighet.

Just sista punkten känner jag extra starkt för, både när jag tränar ihop med andra och utanför gymmet som här. Glad att ha funnit ännu en vän att dela musikintresse med.

Kram och trevlig helg! /A

Viss info hämtad från newagemusic.nu

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning