Gott av potatis? Sex recept av säsongens superknöl

resträtter gott av potatis

Höst och jordkällaren full av vår närproducerade ”superknöl”?

Vi snackar potatis. Billig, näringsrik, mättande.. och du kan laga mycket gott av potatis som jag går in på här. Mer om hälsofördelar med potatis kan du läsa här och med tanke på säsong och Potatisens dag 26 oktober delar jag några favoritrecept från arkivet. Idéer till dig att plocka och prova framöver?

Gott av potatis? Sex recept av säsongens superknöl

potatisplattar2 - resträtter gott av potatis

Potatisplättar

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 10 dl potatismos
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjöl (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt
  • smör eller olja att steka i
  • lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)

Gör så här:

  • Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
  • Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
  • Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
  • Servera med exempelvis bär, sylt, bacon, fläsk, keso eller ät som de är.

sotpotatispizza_fore

Sötpotatispizza med spenat och vitlökscrème fraiche

Ingredienser:

  • 2 st sötpotatisar (eller en stor)
  • 1 ägg
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk örtsalt
  • salt & peppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 nävar spenat
  • 150 g fetaost
  • 2 msk melonkärnor (alt. pinjenötter)

Gör så här:

  • Sätt på ugnen på 200° C.
  • Skala och skär sötpotatisen i små bitar.
  • Koka potatisen mjuk och blanda under tiden crème fraiche med pressad vitlök, svartpeppar och salt.
  • Mixa sedan sötpotatisen med en stavmixer. Blanda i ägget, örtsalt och fiberhusk.
  • Bred ut smeten som en pizza på en plåt med bakplåtspapper.
  • Bred halva crème fraiche-blandningen på pizzan.
  • Lägg på spenat, fetaost och melonkärnor (ännu ett förslag är kikärtor som vi inte hade hemma).
  • In med pizzan i ugnen i ca 25 – 30 minuter.
  • Ta ut pizzan och ringla över mer crème fraiche-såsen på pizzan.

gott av potatis

Smashed potatoes

Ingredienser:

  • 450 g potatis
  • 25 g smör
  • 1 msk olivolja
  • riven parmesan / alt. annan ost
  • Salt & peppar
  • Sås (ex. vitlöksås, sriachamajosås eller guachemole)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Tvätta och koka potatisen tills de har blivit mjuka.
  2. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspappeer. Tryck sedan till potatisen med hjälp av botten på ett glas och ringla olivolja + smält smör över.
  3. Salta, peppra och strö riven ost över.
  4. Servera med valfri proteinkälla, grönsaker och sås.
goda middagar

Bakad potatis med kalkon- och fetaostkräm

Ingredienser, 2 portioner

  • 2 stora potatisar eller sötpotatis (1 per portion)
  • 150 g fetaost 
  • 2 dl crème fraiche (alt. gräddfil, matlagningsyoghurt eller keso)
  • ett par nävar bladspenat eller annat grönt
  • strimlad kalkon (alt. annan proteinkälla)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Tvätta potatisarna och baka i ugn cirka 1-1 1/2 timme i 200°C.
  2. Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck med tumme och pekfinger i botten på potatisen så att den öppnar sig.
  3. Under tiden gör du krämen. Blanda smulad fetaost med crème fraiche. Krydda efter smak med salt och peppar.
  4. Lägg lite bladspenat och en klick kall kräm i varje potatis.

sotpotatischips-e1471067019704 gott av potatis

Potatischips

Ingredienser:

  • Potatis / sötpotatis
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Ev. smaksättning av vitlök, dill, kanel, kardemumma, timjan eller vad du tycker om

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rengör potatisen och skiva den tunt, t.ex. i en mandolin.
  3. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Ringla olivolja över, strö på salt och krydda efter smak.
  5. Rosta i ugnen i ca 20-45 min beroende på skivornas tjocklek och din ugn. När de är gyllenbruna och krispiga är de klara.
  6. Låt svalna en aning, servera och njut!

Ninnis falska potatisbakelse – utan potatis, men god ändå

Ingredienser kaka:

  • 4 ägg
  • 4,5 dl socker
  • 2,5 dl mjölk
  • 200 g smält smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa (att toppa med)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Viska ägg och socker porröst.
  3. Blanda de torra ingredienserna.
  4. Rör ihop allt, häll i en ugnssäker form med bakplåtspapper i botten. Grädda i ca 15-20 minuter.

Ingredienser smörkräm:

  • 200 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet.

Ingredienser marsankräm

  • 3 dl mjölk
  • 2-3 msk marsanpulver
  • 2 msk strösocker

Gör så här: Koka upp under omrörning. Låt sen svalna.

Skapa kakan:

  1. Rör ihop smörkrämen med marsankrämen.
  2. Bred smeten över kakan när den svalnat.
  3. Riv ca 200 g mandelmassa över kakan.
  4. Sikta över kakao och ställ kakan kallt. Funkar även fint att frysa in.

Hoppas du hittar något gott av potatis att prova, kram! /A

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.