Sockerfritt adventsfika och julgodis – 16 mumsiga recept

sockerfritt julgodis

”Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som gör skillnad, utan det du äter mellan nyår och jul..”

..är en sann klyscha angående våra kostval. Fortfarande är det inte om du väljer sockerfritt adventsfika eller inte, alltså vad du äter en speciell måltid, dag eller vecka som avgör hälsan, utan summan en längre tid. Och är det någon gång vi ska slappna av och njuta så är det under julen, men samtidigt tycker inte jag det är fel att blanda upp det sockersötade med andra alternativ.

Nu för tiden finns det ju så mycket gott du kan göra av råvaror som samtidigt ger kroppen massa bra grejer, som fibrer, vitaminer, proteiner och nyttiga fetter. Här har jag samlat några av mina recept för sockerfritt adventsfika och julgodis att välja och vraka bland.

Sockerfritt adventsfika och julgodis – 16 mumsiga recept

pepparkaksdeg_tryck - sockerfritt julgodis

Pepparkaksdegskakor

Ingredienser:

  • ca 12 st dadlar
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk hasselnötssmör
  • 1 tsk kokosolja
  • 1 tsk pepparkakskrydda (alt 0,5 tsk kanel + 0,5 tsk kardemumma)

Gör så här:

  1. Mixa ingredienserna.
  2. Knåda ihop och kavla ut på bakplåtspapper.
  3. Tryck ut figurer och lägg på ett fat.
  4. Ställ svalt.
  5. Ät som de är, klibbiga och goda!

Prova dig fram hur mycket mjöl som behövs för en lagom konsistens. Blir det svårt att få till kakor kan du göra pepparkaksdegsbollar istället. Perfekt för dig som liksom jag gillar pepparkaksdegen bättre än färdiggräddade kakor.

tiramisu chia protein pudding

Tiramisu chia protein pudding med jordgubbar

Ingredienser:

  • 2 msk chiafrön
  • 1 tsk snabbkaffe
  • 1 dl vatten
  • 1 skopa (35 g) proteinpulver Creamy Mjukglass (alt. annat med vaniljsmak)
  • 2 dl vaniljkvarg
  • 1 tsk kakaopulver
  • 1 dl jordgubbar

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser utom jordgubbar och kakao till en kladdig smet. Blir den för hård – tillsätt mer vatten.
  2. Skiva jordgubbar eller annat du gillar, t.ex. apelsin för juligare känsla.
  3. Varva chiasmeten med jordgubbar och ställ i kylen och låt svälla minst en timme.
  4. Pudra över lite kakao innan du ska äta. Enjoy!

sockerfritt julgodis

Chokladtryfflar

Ingredienser:

  • ca 12 st dadlar
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk hasselnötssmör
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kakao
  • 1 msk kaffe
  • 1 dl proteinpulver med chokladsmak (alt. lite mer mandelmjöl för en bra konsistens)
  • 1 msk kakao till att rulla bollarna i

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienserna utom kakaon du ska rulla bollar i.
  2. Knåda ihop och rulla så stora bollar du önskar.
  3. Vänd i kakao.
  4. Ställ svalt.
  5. Njut! 

protein cookies

Rocky road protein cookies

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl sötströ
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 st ägg
  • 1 dl Creamy Rockey Road (alt. annat proteinpulver)
  • 0.50 tsk bikarbonat
  • valfri topping, ex. sockerfria chokladknappar och hackade jordnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° och smält smöret.
  2. Rör ihop smör, sötströ och äggen till en smet.
  3. Sikta sen i proteinpuler, mjöl, bikarbonat och blanda till en jämn smet.
  4. Även choklad och nötter kan du röra i nu, eller spara till topping.
  5. Rulla valfritt stora bollar av smeten som du sen plattar ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande choklad och nötter (om du inte har allt i smeten).
  6. Grädda gyllenbruna i 10-20 minuter beroende på ugn och storlek på kakorna.

Proteinrik saffranskladdkaka med vitchokladkräm och hallon

Ingredienser kaka:

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl Vassle Vaniljdrömmar (alt. annat proteinpulver med vaniljsmak)
  • ½ dl sötströ
  • 1 msk psylliumfröskal eller fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl vanilljkvarg
  • 2 dl vatten
  • 1 ägg

Ingredienser vitchokladkräm:

  • 90 g sockerfri vit choklad
  • 1 dl vaniljkvarg
  • 1 dl Philadelphia Färskost Light
  • 0,5 dl riven kokos
  • 1 dl hallon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mixa saffran med lite sötströ och blanda med övriga torra ingredienser till saffranskladdkakan i en bunke.
  3. Tillsätt kvarg, ägg och vatten. Rör om till en jämn smet
  4. Smörj eller klä en ugnssäker form med bakplåtspapper. Häll i smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Känn med sticka mot slutet så du får din önskade konsistens.
  6. Under tiden fixar du vitchokladkrämen:
  7. Smält vit choklad.
  8. Mixa kvarg, färskost och vitchoklad. Ställ svalt tills kakan är klar.
  9. Låt kakan svalna något. Bred sen på vitchokladkrämen, toppa med kokos och hallon.

Raw chokladbollar / sockerfritt julgodis

Raw chokladbollar

Ingredienser:

  • ca 12 st färska dadlar
  • 2 dl blandade nötter
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk kakao
  • 2 msk starkt kaffe
  • kokosflingor att rulla dem i

Gör så här:

  1. Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe tills allt blandats till en smet.
  2. Forma till bollar och rulla i kokos.
  3. Ät på en gång, men de blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter sug.

För mer juliga pepparkaksdegbollar –  använd mandel istället för andra nötter, byt ut kakao mot 1 tsk pepparkakskrydda och uteslut kaffet.

sockerfri chokladmousse

Krämig, sockerfri chokladmousse

Ingredienser, 6 port:

  • 3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl)
  • 150 g mörk, sockerfri choklad
  • Ca 50 g sockerfri choklad, hackad

Gör så här:

  1. Värm 1 ½ dl vispgrädde i en kastrull.
  2. Bryt ner 150 g choklad i bitar och smält i grädden.
  3. Låt blandningen svalna helt.
  4. Vispa andra hälften (1 ½ dl) grädde fluffig.
  5. Blanda ner den kallanade chokladgrädden i vispgrädden. Rör ihop till en mousse.
  6. Grovhacka resten av chokladen.
  7. Fördela chokladmoussen i 6 glas, strö över hackade chokladen plus eventuell annan topping du önskar.

sockerfritt julgodis

Chocolate Peanut Butter Cup

Ingredienser:

  • Jordnötssmör
  • Kokosolja
  • Choklad

Gör så här:

  1. Smält kokosolja tillsammans med chokladen över vattenbad.
  2. Klicka i jordnötssmör i former.
  3. Täck med choklad/kokosoljesmet.
  4. Ställ i frysen så att kakorna stelnar.
glutenfria kärleksmums sockerfria recept sockerfria bakverk

Supergoda, glutenfria kärleksmums

Ingredienser kaka:

  • 2 ägg
  • 2 msk kvarg
  • 1 dl morotspuré (mjukkokta morötter mixade till puré alt. färdig barnmatsburk)
  • 2 msk kokosolja
  • 4 msk kokossocker
  • 4 msk kakao
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

Ingredienser frosting:

  • 2 msk kokosolja
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 dl florsötning
  • 1 msk kaffe

Topping:

  • riven kokos (eller vad du gillar)

Gör så här:

  1. Rör ihop ägg, kvarg, morotspuré och kokosolja i en stor bunke.
  2. Rör ihop kokossocker, kakao, kokosmjöl, bakpulver, vanlijpulver och salt i en annan bunke.
  3. Blanda ihop allt och häll i en ugnssäker form (storlek av en brödform).
  4. Grädda i ugnen på 170° i ca 20 minuter.
  5. Medan kakan är i ugnen – rör ihop ingredienserna till frostingen.
  6. Låt kakan svalna helt innan du brer över frostingen.
  7. Toppa med riven kokos. Torkade bär är också gott på. Ställ sedan kakan i kylen så att frostingen stelnar.
  8. Dela upp, ät och njut!

Chunky monkey bites

Ingredienser:

  • 1 skopa (35 g) Tyngre Creamy Banana Toffee proteinpulver (alt. annat med vanilj- eller chokladsmak)
  • Några msk vatten
  • 1 banan
  • 100 g choklad (sockerfri om du önskar)
  • Topping: hackade jordnötter

Gör så här:

  1. Rör ihop proteinpulver och vatten. Ta lite vatten i taget till en tjock, kladdig smet.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i micro (o.b.s. håll koll så den inte bränns).
  3. Hacka jordnötterna i små bitar och skiva bananen.
  4. Smeta på lite proteinkräm på en bananskiva, lägg på en till, doppa i smält choklad och sen jordnötsbitarna.
  5. Låt stå i kylen eller frysen tills chokladen stelnat.
  6. Plocka fram till gottebordet eller en bit i taget när suget angriper.

sockerfritt julgodis

Raw Key Lime Pie-Bollar

Ingredienser:

  • 12-15 st dadlar
  • 4 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl limejuice

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer tills det blir en kletig massa.
  2. Forma till små bollar och rulla i kokos och limezest.
  3. Förvara i kyl eller frys tills det är dags att äta.

sockerfritt julgodis

Raw Snickers

Ingredienser botten:

  • 3 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl kokosflingor
  • 10 st dadlar
  • 1 msk agavesirap
  • eventuellt lite vatten om den känns torr

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare.
  2. Tryck sedan ut botten i en valfri form med bakplåtspapper.
  3. Ställ nu in den i frysen medan du gör kolafyllningen.

Ingredienser kolafyllningen:

  • 10 st dadlar
  • ½ dl jordnötssmör
  • ½ dl valfri nötdryck
  • 2 tsk agavesirap
  • en nypa salt

Gör så här:

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Den ska bli krämig, tillsätt mer nötdryck om den känns för tjock.
  2. Bred nu ut kolafyllningen på botten, strö på jordnötter och ställ in i frysen igen.

Ingredienser topping:

  • 100 g mörk sockerfri choklad
  • 1 dl jordnötter (valfritt)

Gör så här:

  1. Ta ut kakan ur frysen och skär upp i mindre portionsbitar.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad. Välj nu att doppa dina snickers i chokladen och toppa med jordnötter alternativt bre ut ett tunt lager med bara choklad och ställ in i kylen tills de stelnat.
  3. Skär upp dina snickers i mindre bitar och förvara i kylen tills de är dags att äta!

bounty bars

Bounty Bites

Ingredienser:

  • 2 dl av den tjocka krämen överst i en burk kokosmjölk
  • 200 g riven kokos
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk agavesirap
  • 150 g smält choklad
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser utom choklad och kokosolja.
  2. Tryck ut smeten i en form med bakplåtspapper.
  3. Smält chokladen ihop med kokosoljan.
  4. Bred chokladen över kokossmeten och strö över kokos.
  5. Låt stå i kylen ca 1 timme (alt. frysen lite kortare)
  6. Skär i bitar, ät och njut!
god chokladtårta chokladsug sockerfria recept sockerfria bakverk

Galet god chokladtårta utan socker

Ingredienser kladdkaksbotten:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
  • 4-5 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)

Ingredienser fyllning:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • jordgubbar eller annat du vill garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.

graddkolagodis_annaj-0

Gräddig, proteinrik kokoskola med choklad

Ingredienser:

  • 1 skopa (35 g) proteinpulver gräddkola (alt. vanilj eller annan smak du gillar)
  • 0,5 dl kokosgrädde + vatten till önskad konsistens
  • 1 dl riven kokos
  • ca 30 g sockerfri choklad

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser utom chokladen till en kladdig smet. Blir den för hård – tillsätt lite lite vatten, för lös – tillsätt mer proteinpulver eller kokos.
  2. Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
  3. Rulla bollar eller som du vill ha ditt godis, doppa i choklad och sen kokos.
  4. Ställ i kylen eller frysen en stund / tills du ska äta.

sockerfritt julgodis

Hemgjort nougat

Ingredienser:

  • 100 gram av din egen nutella, alternativt färdig sockerfri hasselnötskräm
  • Ca 60 gram choklad utan tillsatt socker

Gör så här:

  1. Ta fram nutellan ur kylen och låt den bli rumstempererad så blir den smidigare att arbeta med.
  2. Smält chokladen och blanda med nutellan.
  3. Klä en liten form med aluminiumfolie och fördela smeten i den.
  4. Ställ in formen i kylen och låt stelna.
  5. Skär nougaten i bitar. Ät och NJUT!

Hoppas du hittar något sockerfritt adventsfika och julgodis som passar din smak, kram! /A

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.