Till helgens adventsfika eller mellanmål året om?
Fika och julgodis sötat av dadlar är i alla fall blivit populärt. Och när jag hade extra mycket dadlar hemma efter annat fix kom jag på att jag skulle baka något av dom. Eftersom ingen i familjen är särskilt förtjust i att äta dadlarna som de är, direkt ur asken. De söta och klibbiga frukterna är ju perfekta som ingrediens till bakverk och dessutom förknippade med jul för många av oss. Tillsammans med apelsiner och fikon, julens fruktiga motsvarighet till lussebullar och pepparkakor.
Pepparkakor brukar jag och barnen baka av vanlig deg, men här alltså andra experiment, julgodis sötat med dadlar. Det ena utesluter ju inte det andra.
Julgodis sötat med dadlar – 3 recept
Ett recept till dig som liksom jag gillar pepparkaksdegen bättre än färdiggräddade kakor.
1. Pepparkaksdegskakor
Ingredienser:
- ca 12 st dadlar
- 2 msk mandelmjöl
- 1 msk hasselnötssmör
- 1 tsk kokosolja
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 tsk kardemumma
Gör så här:
- Mixa ingredienserna.
- Knåda ihop och kavla ut på bakplåtspapper.
- Tryck ut figurer och lägg på ett fat.
- Ställ svalt.
- Ät som de är, klibbiga och goda!
Prova dig fram hur mycket mjöl som behövs för en lagom konsistens. Blir det svårt att få till kakor kan du göra pepparkaksdegsbollar istället.
2. Chokladtryfflar
Ingredienser:
- ca 12 st dadlar
- 2 msk mandelmjöl
- 1 msk hasselnötssmör
- 1 msk kokosolja
- 1 msk kakao
- 1 msk kaffe
- 1 dl proteinpulver med chokladsmak. Kan ersättas med lite mer mandelmjöl för en bra konsistens
- 1 msk kakao till att rulla bollarna i
Gör så här:
- Mixa alla ingredienserna utom kakaon du ska rulla bollar i.
- Knåda ihop och rulla så stora bollar du önskar.
- Vänd i kakao.
- Ställ svalt.
- Njut!
De här tryfflarna älskade barnen, trots ganska stark chokladsmak.
Ytterligare ett klassiskt godisrecept som alltid går i till åldrar hem är chokladbollar. De här gjorde jag förra julen, även de med dadlar som bas.
3. Raw Chokladbollar
Ingredienser:
- ca 12 st färska dadlar
- 2 dl blandade nötter
- 2 msk kokosolja
- 2 msk kakao
- 2 msk starkt kaffe
- kokosflingor att rulla dem i
Gör så här:
- Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe tills allt blandats till en smet.
- Forma till bollar och rulla i kokos.
- Ät på en gång, men de blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter sug.
För mer juliga pepparkaksdegbollar – använd mandel istället för andra nötter, byt ut kakao mot 1 tsk pepparkakskrydda och uteslut kaffet.
Yum. Kram! /A