Vem älskar inte chokladbollar?
Lite eftersom chokladbollar finns i mängder av olika varianter, alltså kan alla hitta en för sin egen smak. Inför Chokladbollens dag 11 maj – eller vilken dag som helst – vill jag ge dig 5 av mina favoritrecept. Klassiska med havregryn som ofta går hem, vid kalas, till kaffet och andra festligheter. Och Raw Food-chokladbollar är typsikt bra ”vardagssnacks”. Att äta som mellanmål, kvällsfika eller för energi kring träningen. Samma sak med proteinbollar, som passar extra bra som gofika med bonus av mer protein. Även dom fina till kvällssnacks, som en god form av byggstenar inför natten.
Men. Det finns fortfarande inga regler, så när en slags chokladboll är passande väljer du själv. Gemensamt för alla sorter är i alla fall att de är väldans goda tycker jag, vilket är huvudsyftet, annars kan man ju lika gärna äta en frukt eller ett ägg.
Älskade chokladbollar för 5 olika smaker
Klassiska chokladbollar
Ingredienser:
- 3 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 1/2 msk vaniljsocker
- 2-3 msk kakao
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 msk kallt starkt kaffe
Gör så här: Blanda alla ingredienser, forma till önskad storlek och rulla i strössel, kokos eller pärlsocker.
Raw Food-chokladbollar
Ingredienser:
- ca 250 g kärnfria dadlar
- 4 dl cashewnötter
- 2 msk kokosolja
- 2 msk kakao
- 2 msk starkt kaffe
- kokosflingor att rulla dom i
Gör så här:
- Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe tills allt blandats till en smet.
- Forma till bollar och rulla i kokos.
- Ät på en gång, men de blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter sug.

Blixtsnabba proteinchokladbollar av 5 ingredienser
Ingredienser:
- 1 skopa (35 g) proteinpulver Cortado (där du redan har kaffesmaken, alt. använd annat chokladproteinpulver + 1 msk kaffe)
- 1 dl havregryn
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk kakao
- 0,5 dl riven kokos
- + vatten eller valfri mjölksort att röra i till önskad konsistens
- + 1 msk sötströ om du önskar en sötare smak
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienser utom kokosflingor till en ”lagom” kladdig smet. Blir den för hård – tillsätt lite lite vatten eller mjölk, för lös – tillsätt mer proteinpulver eller havregryn.
- Rulla till bollar och sen i kokos.
- Ät och njut eller ställ i kylen tills det är dags.

Chokladbollar av Oboy
Ingredienser, ca 20 st:
- 250 g smör, rumstempererat
- 2,5 dl Oboypulver
- 8 dl havregryn
- 1-2 dl kokos, pärlsocker eller strössel
Gör så här:
- Blanda smöret med Oboypulvret, gärna med en mixer eller elvisp.
- I den fluffiga smeten tillsätter du sen havregryn och mixar vidare.
- Rulla ca 20 bollar (beroende på önskad storlek) i kokos eller vad du gillar.
- Ställ svalt tills du ska äta.
Mini chokladbollssemlor med en extra nypa protein
Ingredienser, ca 4 bollar:
- 100 g havregryn
- 1 dl (35g) Kasein Chokladboll (alt annat chokladproteinpulver)
- 2 msk sötströ
- 50 ml vatten (ta lite vatten i taget)
- 1 krm vaniljpulver
- 2 msk kaffe (färdigkokt)
- kokosflingor till topping
- 1 dl vispad grädde
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt kaffe och lite vatten i taget till en tjock smet.
- Rulla bollarna till önskad storlek (större än vanliga chokladbollar) och sen i kokosflingor.
- Ställ i kylen en stund. Vispa grädde under tiden.
- Skär av små ”lock” på chokladbollarna, toppa med grädde och lägg på det lilla locket.
Kram och njut! /A