Saftigaste morotstårtan

morotstarta.jpg
En tårta jag bakade för ett år sen till min mamma.
 
Så här på äldste sonens födelsedag bjuder jag på ett recept på morotstårta även om han själv ville ha glass. Är själv inte så förtjust i gräddtårta, men denna saftig morotstårta blev jättegod. Jag modifierade dessutom receptet lite lite till det nyttigare hållet utan att ge avkall på smaken. Läs nedan hur.
Ingredienser, kakan:
  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl socker (jag tog råsocker)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl (jag tog dinkelmjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
  • 200 g philadelphiaost (jag tog light, 5% fett)
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron
ingr_morotskaka 
Gör så här:
  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor eller vad du tycker om.
    Backstage är det inte lika städat..Backstage är det inte lika städat..
8 Kommentarer
  1. Håller med foregående talare – morotskaka är himmelskt!!Ha en jättebra semester! Njut och ta hand om er! 🙂 Kramar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.