Middagstips: Kålpudding

kolpudding

En billig, nyttig och framför allt god grönsak är vitkål. Jag har länge varit sugen på kåldolmar som min mormor brukade göra, men det verkar för krångligt för mig. En enklare rätt som smakar liknande är kålpudding. Bortglömd maträtt värd att belysa!

Ingredienser:

  • 0,75 kg vitkål
  • 1 msk ljus sirap
  • 400 gram mager nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, malen
  • 1 krm kryddpeppar, mald
  • 1 tärning köttbuljong
  • 3 dl vatten

laga_kolpudding

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt kallna.
  2. Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Bryn i stekpanna.
  3. Sätt ugnen på 175°. Blanda färs och kål.
  4. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Lös upp buljongen i vattnet. Häll buljongen över kål/köttfärsblandninen.
  5. Stek kålpuddingen i ugnen 40-50 min. Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.
9 Kommentarer
  1. Mmm, jag brukar (var en överdrift, har gjort en gång) göra kålpudding på qornfärs. Dags att köra en vända till tror jag, det är ju mucho gott! Helt rätt tillbehör tyckte jag att väljer till också!

  2. Haha, va roligt! Jag gjorde en sats i lördags när sambon var borta. Han är inte så förtjust i det, så när han var borta passade jag på 🙂 Har ätit den fram till igår… älskart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.