Mandel i mat

yogh_jordg_keso - Mandel i mat

Nötter har varit ett frukost- och mellanmålstillbehör många många år tillbaka för mig. Så gott knapriga, mättande, bra fetter, protein, vitaminer och mineraler. De senaste åren har de fått ett uppsving – både som de är, i mjöl- och smörform, tack vare alla stenålders/LCHF/Paelo/”you name it”-dieter. Toppenbra, och alla gör det som passar just dom själv, men mitt tips är att tillsätta nötter i sin kost för smak och näring hellre än att följa en speciell diet.

kyckl_not - Mandel i mat

Vid en presslunch, där det bjöds på fantastiskt god mat från Renée Volataires restaurang, fick jag upp ögonen för att ha mandel till mer än frukost/mellanmål. Där låg de i en sallad med matvete, svamp, fetaost och andra gosaker – jättegott!

mandel_kyckl - Mandel i mat

Själv testade jag igår att strö mandlar direkt över kycklingfiléjoxet. Var inne lite för länge i ugnen, men annars blev mandlarna gott rostade ihop med det andra.

Så: Jag brukar helt enkelt hälla ca 0,5 dl olivolja + ett par msk sojasås på en plåt med bakplåtspapper, ösa på olika kryddor, rulla kycklingfiléerna i hela härligheten och även gojsa in grönsakerna i samma sak. Den här gången hade jag även smulad fetaost, pressad vitlök och hackad rödlök över kycklingen. Och så MANDEL på toppen! In i ugnen på 225° i ca 30 minuter och servera gärna med matkorn eller sötpotatis som fått grillas med kycklingen.

mandelmat - Mandel i mat

Mandel, eller nötter över lag är gott i mat och bakverk. Speciellt nu på hösten till saftiga svenska äpplen i olika former. Här några tips:

  • Till all form av frukostmat och mellanmål – på gröten, i müsli, till keso/kesella eller rakt av ihop med kokta ägg.
  • Mandelpanerad torsk med potatis- eller blomkålsmos.
  • Äppelpaj med nöttäcke.
  • I smörform! Mandelsmör alltså – gott till det mesta eller som det är direkt ur burken till färsk frukt.
4 Kommentarer
  1. fler idéer:
    -mandelsmör i smoothien
    -hackad mandel i proteinpudding/fluff
    -mandelsmör i dressing (jag har lagt upp recept på en asiatisk variant, jääättegott)
    -mandelsmör utrört med vatten/mjölk till en tjock sås att ha till glass, bär, kakor, gröt…
    -som bas/botten i diverse kakor och bakverk, typ cheesecake och liknande

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.