Nötter har varit ett frukost- och mellanmålstillbehör många många år tillbaka för mig. Så gott knapriga, mättande, bra fetter, protein, vitaminer och mineraler. De senaste åren har de fått ett uppsving – både som de är, i mjöl- och smörform, tack vare alla stenålders/LCHF/Paelo/”you name it”-dieter. Toppenbra, och alla gör det som passar just dom själv, men mitt tips är att tillsätta nötter i sin kost för smak och näring hellre än att följa en speciell diet.
Vid en presslunch, där det bjöds på fantastiskt god mat från Renée Volataires restaurang, fick jag upp ögonen för att ha mandel till mer än frukost/mellanmål. Där låg de i en sallad med matvete, svamp, fetaost och andra gosaker – jättegott!
Själv testade jag igår att strö mandlar direkt över kycklingfiléjoxet. Var inne lite för länge i ugnen, men annars blev mandlarna gott rostade ihop med det andra.
Så: Jag brukar helt enkelt hälla ca 0,5 dl olivolja + ett par msk sojasås på en plåt med bakplåtspapper, ösa på olika kryddor, rulla kycklingfiléerna i hela härligheten och även gojsa in grönsakerna i samma sak. Den här gången hade jag även smulad fetaost, pressad vitlök och hackad rödlök över kycklingen. Och så MANDEL på toppen! In i ugnen på 225° i ca 30 minuter och servera gärna med matkorn eller sötpotatis som fått grillas med kycklingen.
Mandel, eller nötter över lag är gott i mat och bakverk. Speciellt nu på hösten till saftiga svenska äpplen i olika former. Här några tips:
- Till all form av frukostmat och mellanmål – på gröten, i müsli, till keso/kesella eller rakt av ihop med kokta ägg.
- Mandelpanerad torsk med potatis- eller blomkålsmos.
- Äppelpaj med nöttäcke.
- I smörform! Mandelsmör alltså – gott till det mesta eller som det är direkt ur burken till färsk frukt.




Jag tycker att det är gott att bara äta mandeln som den är. Lätt att ta med några i fickan också om man åker bort och vill ha med sig något att tugga på.
doppa äpplen i mandelsmör, men himmel. Måste hem och äta det ikväll =)
fler idéer:
-mandelsmör i smoothien
-hackad mandel i proteinpudding/fluff
-mandelsmör i dressing (jag har lagt upp recept på en asiatisk variant, jääättegott)
-mandelsmör utrört med vatten/mjölk till en tjock sås att ha till glass, bär, kakor, gröt…
-som bas/botten i diverse kakor och bakverk, typ cheesecake och liknande
Fanny – tack! Du är expert, jag vet 😉
KRAM