Om du vill äta mat med lågt GI-värde bör du undvika vanligt potatismos och då finns det ett bra alternativ – blomkålsmos. Supergott, mättande och med massor av nyttiga vitaminer! Mixer, matberedar eller mixerstav underlättar. Man kan annars pressa blomkålen genom en potatispress eller en sil.
Ingredisenser (4 personer):
- 1 blomkålshuvud
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- 2 tsk smör
Gör så här:
- Ansa blomkålen och bryt den i buketter. Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp med hålslev och lägg över i en bunke.
- Mixa blomkålen med smör, salt och peppar till ett jämnt mos. Eventuellt kan lite av kokvattnet behöva tillsättas för att moset inte ska bli för hårt.
Moset passar till det mesta som du i vanliga fall brukar ha potatismos till. Jag åt det ihop med ugnsbakad lax och bladspenat – jättegott!