Nyttig äppelpaj med nötter

Jag tillverkade min egen hjärtformade pajform av lite folie.

På mitt jobb förväntas det att man ska bjuda på fika när man fyllt år och vid dagens personalmöte passade jag på. Eftersom det är säsong för svenska äpplen fick det bli en äppelpaj med nyttiga ingredienser och valbart tillbehör. Alla åt med god aptit och jag tror ingen kände skillnad på råsocker eller vitt raffinerat socker, på proteinrikt dinkelmjöl eller vetemjöl.

Ingredienser:

  • ca 5 svenska äpplen
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl råsocker (går att ta mindre om du vill ha lägre GI)
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör (inget margarin här – riktigt smör!)
  • 0,5 dl råsocker + 1 msk kanel (ta mindre socker för lägre GI)
  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål (utom socker/kanelblandningen).
  2. Smält smöret och blanda med övriga ingredienser till en smuldeg.
  3. Hacka nötterna grovt och blanda ner i degen.
  4. Skala och skiva äpplena tunnt. Vänd bitarna i blandningen av råsocker och kanel.
  5. Lägg äppelskivorna i en smord, ugnssäker form och strö smuldegen över.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min på 200°.
  7. Severa med minikeso (extra nyttigt), vaniljkesella (bra men lite socker), marsansås (mer socker men lite fett) eller gräddglass (socker och fett men gott).
Inget socker, lite socker, mycket socker. Ditt val! 🙂
10 Kommentarer
  1. Vilken asbra blogg du har! Har precis hittat hit (hur har jag missat den tidigare?!). Älskar alla dina bilder från gymmet etc.! Toppen! Lägger till den bland mina bokmärken.

  2. Ja Katarina! Hampus spanade på Josefine när jag var inne på din blogg. Han sa att hon var söt. Vi borde ses någon gång med de små! 🙂

    Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.