Morotstårta

Grattis till mamma, mormor, svärmor Kerstin!

Perfekt tajmat fyllde min mamma år när hon var på besök och jag bakade en morotstårta till henne. Är själv inte så förtjust i gräddtårta, men denna saftig morotstårta blev jättegod. Jag modifierade dessutom receptet lite lite till det nyttigare hållet utan att ge avkall på smaken. Läs nedan hur.

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl socker (jag tog råsocker)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl (jag tog dinkelmjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost (jag tog light, 5% fett)
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor eller vad du tycker om.
    Backstage är det inte lika städat..
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.