Perfekt tajmat fyllde min mamma år när hon var på besök och jag bakade en morotstårta till henne. Är själv inte så förtjust i gräddtårta, men denna saftig morotstårta blev jättegod. Jag modifierade dessutom receptet lite lite till det nyttigare hållet utan att ge avkall på smaken. Läs nedan hur.
Ingredienser, kakan:
- 2 dl rapsolja
- 3 dl socker (jag tog råsocker)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl mjöl (jag tog dinkelmjöl)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost (jag tog light, 5% fett)
- 150 g smör
- ca 2 1/2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- saft och skal av en halv citron
- Riv morötterna.
- Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor eller vad du tycker om.
Backstage är det inte lika städat..
Det där såg ju super gott ut!
Morotskaka har jag varit sugen på hela veckan. Blev inte bättre nu…:)