Det blev lite filodeg över efter maten jag lagat i veckan. Av den gjorde jag en mycket god och nyttigare variant av äppelpaj. Det gick inte att känna hur nyttig den var – SÅ gott var det!
Ingredienser:
- Några ark filodeg
- Ca 2 stora äpplen (gärna svenska)
- 2 msk aprikosmarmel (utan tillsatt socker)
- 2 tsk kanel
- 25 g smält smör
- 50 g mald/mixad mandel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och skiva äpplena i tunt.
- Mixa mandel och blanda med ca 2 msk av det smälta smöret, kanel och aprikosmarmelad.
- Lägg ut filodeg på bakplåtspapper i en ugnssäker form.
- Sprid ut äppelbitarna och täck dem med mandelblandningen.
- Lägg över mer filodeg och pensla med resten av smöret.
- Vik ihop till ett paket och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
- Servera med keso/kesella eller glass för extra lyx (& kalorier 😉.
Vilket perfekt tips på något gott som inte innehåller socker. Hade jag haft de ingredienserna hemma hade jag provat direkt. Men nu får jag nöja mig mer att njuta av dina bilder.
Trevlig helg på dig!
Ja Karin – det här blev verkligen jättegott, så jag tycker du ska testa vid något tillfälle. Marmeladen & mandeln gör äppelpajen söt & god.
Tack, ha en trevlig helg du med! 🙂
Har ni människor har en sida facebook fan? Jag letade efter en på Twitter, men kunde inte upptäcka en