Efter att mannen varit i Finland och jobbat hela dagen var det mysigt att samlas hela familjen runt en blåbärspaj jag bakat.
Jag använde Hermesetas Lättströ (sötningsmedel med 90% färre kalorier och 40% fibrer) istället för vanligt socker. Inte för att jag räds socker (speciellt inte en lördag) utan för att jag sover så dåligt med högt blodsocker och sömn (= nog min största passion just nu). Pajen blev i alla fall supergod!
Ingredienser:
- 2,5 dl vetemjöl (går även att ta dinkelmjöl eller grahamsmjöl för en ännu nyttigare paj)
- 1 dl Hermesetas Lättströ (eller samma mängd vanligt socker)
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 msk vatten
- 150 g smör
- 1 pkt (ca 225 g) blåbär + 0,5 dl Hermesetas Lättströ över
Gör så här:
- Blanda mjöl, lättströ och bakpulver. Skär smöret i bitar och tillsätt det. I med vattnet.
- Arbeta ihop degen och låt den stå i kylskåpet ca 15 minuter eller frysen 5 minuter.
- Tryck ut halva degen i en pajform och grädda den ca 8 minuter i 175°.
- Fyll pajskalet med blåbär (färska, otinade eller tinade), strö över 0,5 dl lättströ.
- Tryck ut resten av degen till ett lock och lägg på pajen. Jag gjorde som ett lapptäcke, men vill du göra den finare kan du kavla ut degen mellan två smörpapper.
- Grädda pajen i 175° i ca 20 minuter och servera sen med vanlijglass/ vaniljsås/ vaniljkesella eller för den supernyttiga – en klick keso eller lättkesella.
P.S. Jane upplyste mig om att sötningsmedel VISST höjer blodsockret. Dessutom är det inte så hälsosamt i större mängder, men det visste jag redan. Läs mer om sötningsmedel här. D.S.
Hej Anna! Ser gott ut!! Hajjade dock till på det där med sötningsmedel och blodsocker, för jag har för mig att sötningsmedel också påverkar blodsockret. Så jag googlade lite snabbt – tänkte att det kan vara bra för dig att läsa! 🙂
https://www.ssdf.nu/om-diabetes/egenvard/mat/sotningsmedel.php
Kram och trevlig helg!
Ja, du har så rätt Jane! Sötningsmedel är inte heller bra. Jag hade faktiskt inte läst om det förrän nu – tack för länken! 🙂
Trevlig helg på dig med!
Kram
Allt man äter höjer blodsockret i mer eller mindre mängd.
Sedan var de rekommendationerna som Jane hänvisade till för diabetiker och gäller inte riktigt för ”friska” människor. Men jag håller med om att man ska vara försiktig med socker men jag byter gäna ut mot sötningsmedel.
Ser ut som en riktigt mumsig blåbärspaj. Och jag tycker att det är ok att höja blodsockret allt ibland, både när det gäller socker och sötningsmedel.
Mysigt i soffan verkade ni ha också igår kväll! Kram
Jag älskar när människor träffas och dela åsikter, bra blogg, fortsätt med det.