Majonäs

raksallad_nara

En stor påse räkor tinade jag upp igår med planen att göra egen majonäs till. Varför har jag inte testat det tidigare? Så gott på en äggmacka, i tonfiskröra eller till räkor. Men någonting gick fel. Jag höftade lite för mycket, och det som skulle föreställa majonäs var oätbart. Istället hade vi över ponzu mayo från helgens sushi som också var gott till räkorna, men du får föreställa dig att såsen på bilden är majonäs. Och nästa gång ska jag följa receptet:

Ingredienser (4 port):

 • 2 st äggulor
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 2,5 dl olivolja
 • salt & peppar

Gör så här:

 1. Ställ ut alla ingredienser så att de får rumstemperatur. Då skär sig majonäsen inte lika lätt.
 2. Blanda äggulor, senap, vinäger, salt och peppar i en skål.
 3. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
 4. Smaka av majonnäsen och känn om det är lagom med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om den blir för tjock.

rakmackaGott med räkor ändå som jag både åt till en lunchsallad och mellanmålsmacka, och som tur var hade vi vanlig köpe-majonäs till sistnämnda. Rekommenderar kombinationen vitlöksbaguett, smör, bladspenat, ägg, majonäs och handskalade räkor.

6 kommentarer
 1. Jag brukar slänga i ett helt ägg till ca 3-4 dl olja. Använder matberedare eller mixer.
  Låt allt vara rumstempererat o droppa bara i oljan från början innan man häller i tunn stråle. Så kommer det gå galant. Jag höftar alltid ;-). Kram o lycka till !

 2. Tips: ännu enklare är att använda stavmixer – då behöver man inte droppa i oljan och ha sig. Fem sekunder och majon är biff!

 3. Gillar verkligen din blogg! Har läst lite mer sporadiskt senaste tiden då jag är på utbytesstudier. Har en fråga som kanske klassas som för privat men jag undrar hur ditt privatliv påverkats av din tid på kliniken och efteråt? Verkar ju som att det skulle vara lättare nu eftersom du är friare i kosten och en ’sämre’ måltid är inte hela världen (vilket den kanske inte var tidigare heller, men tror du förstår vad jag menar). Jag har lite svårt att hitta en balans. Jag gillar som du i stort nyttig mat, men gillar även fika väldigt mycket. Ibland känns alla kostråd liksom övermäktiga. Eller att eftersom jag inte kan äta 100% bra kan jag lika gärna skita i allt. Har varken partner eller familj nu men vill hitta en bra nivå på nyttig mad med möjlighet att äta onyttigt ibland ändå. Problemet är väl att jag även skulle vilja gå ner några kilo, eller jag vet faktiskt inte vad jag väger så tighta till kroppen är kanske en bättre beskrivning. Var ganska skönt att skriva av mig lite 🙂 tack för en bra blogg!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras