4 favoriter med pinne

pinne_jag

Nu är det främst styrke- och rörlighetsträning med pinne jag syftar på – inget annat. Uppmjukande sekvenser som inledning av ett pass eller att använda pinnen som redskap i olika styrkemoment. Många gånger behövs ingen yttre vikt förutom kroppsvikten vid styrketräning, och en lätt pinne kan vara bra som hjälpmedel för att sträcka ut. Här är mina fyra favoriter:

oh_squat1 oh_squat

1. Overhead squat. På översta bilden testar jag hur djupt jag kan gå i min knäböj med raka armar utan att pinnen rullar ur mina öppna händer. På bild två övar jag, och som du ser är jag lite sen p.g.a. att jag är stelare på ena sidan. Genom att pressa armarna och pinnen så rakt upp mot taket jag kan förbättras min rörlighet i bröstryggen. Med regelbundet övande.

pinne_mage

2.  Köttbullen. Med pinnen får du hjälp att sträcka ut över huvudet och ett redskap att på ett mätbart sätt komma över knäna – gärna även hela vägen runt fötterna till knävecket. Glöm inte att hela tiden suga in och åt magen.

3. Dynamiska rörlighetssekvenser. Lägg förslagsvis in som uppmjukande inledning av ett pass. Med pinnen kan du se olikheter på kroppen, om du t.ex. är mer rörlig åt ena hållet, samt mäta förbättringar efter regelbundet övande. Tips på flöde i film hittar du ovan.

rorl_fot1

4. Rörlighetsträning för fotleden – en ofta begränsande led vid exempelvis knäböj. Sätt en pinne som du sätter intill lilltån som på bilden ovan. Kom med knät på utsidan om pinnen och jobba sen med att trycka fram knät samtidigt som hälen är kvar i golvet. Jobba fram och tillbaka där du försöker komma längre från gång till gång.

Fler tips på övningar med pinne som du rekommenderar?

14 kommentarer
 1. En av mina favvoövningar med pinne är att hålla den över huvudet med utsträckta armar sedan föra den bakom ryggen ända ner till rumpan, sedan upp och framför kroppen. Hela tiden med fullt utsträckta armar…

 2. Tack så himla mycket! Du håller sådan fantastisk kvalité på denna blogg i både bilder och ord, uppskattar dessa tips så otroligt mycket och du förklarar så pedagogiskt. Och kanske viktigast av allt så har jag alltid känt att jag fått ut något av din blogg oavsett vilken träningsnivå jag befinner mig på. Glad motionär, skadad och i träningsvila eller riktigt satsande i sporter och med höga mål. ”Vettighetsnivån” som jag och vännerna säger, är hög 😉 Kanske är det du som person, utbildningen du har eller kombinationen av de två :). Hursomhelst tack från en gammal hängiven läsare!

  1. Matilda – TACK för ord som gör mig väldigt glad. Jag försöker hålla hög kvalité & att det ska GE er som läser något – antingen kunskapsmässigt, känslomässigt eller bara ett leende. Det känns bra att du uppskattar detta 🙂

   Kram!

 3. Olympisk rörlighet gillar jag, tycker verkligen man märker skillnad snabbt!
  Vet du förresten när det kan vara lämpligt att köra igång med just rörlighetsträning efter ett kejsarsnitt, förutsatt att läkningen har gått som den ska och att man mår bra i övrigt såklart? Tips på övningar som inte är alltför avancerade?

 4. Jag brukar rekommendera böjning åt alla håll dvs även bakåtböjning med pinnen på raka armar + sträck åt sidorna i samma position. Och om man fixerar höfterna vid rotationen som du visar så tar man ut hela rörelsen i ryggraden. Dessa övningar körde vi som uppvärmning med hopprep på Get OUT sist 😀
  Min nyaste PT-klient är 70 år och pinnen kommer att bli vår bästa vän. INte så att yngre inte behöver det, men den är särskild bra för äldre som börjar bli stela. Men stela blir vi alla om vi inte håller på som du visar 🙂
  Kram

 5. En galet jobbig och svår övning är att lägga sig med övre delen av ryggen på en pilatesboll och hålla en pinne rakt över bröstet. Sen ta små steg ut mot sidan medan endast ena sidan av ryggen är i kontakt med bollen. Utmaningen är att hålla kroppen och pinnen horisontell och inte krampaktigt hålla i den. Bra ryggstyrketräning!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras