Mörker och kyla gör mig mer sugen på varm mat. I morse åt jag t.ex. värsta powergröten vid en pressfrukost hos PR-byrån Mandel (berättar mer senare), och till middag i helgen gjorde jag en grönkålssoppa med varmrökt lax. Som vanligt hämtade jag inspiration från flera olika recept jag hittat på nätet, och plockade efter vad vi hade hemma.
Grönkålssoppa med lax och ägghalvor
Ingredienser:
- 2 stånd färsk grönkål ca 500 gram eller 400 g hackad fryst grönkål
- 1 gul lök
- 2 msk smör eller olivolja
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter vatten + 2 buljongtärningar
- 0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
- 2 dl grädde
- en bit varmrökt lax
- kokta ägg
Gör så här:
- Skär bort de grova stjälkarna från grönkålen och skär i bitar.
- Hacka lök och stek i smöret.
- Tillsätt grönkål och fräs en stund.
- Häll på buljong och krydda med salt och peppar.
- Tillsätt mjölet och rör ut.
- Koka under lock i ca 20 minuter.
- Tillsätt grädde på slutet och koka upp.
- Mixa med stavmixer om du önskar en slät soppa (vilket jag hoppade över).
- Tillsätt lax och värm om du vill.
Servera gärna din grönkålssoppa med kokt ägg och gott bröd. Själv bakade jag P-bröd (döpt efter en vän till mina föräldrar) när jag ändå hade ångan uppe – ett slags filmjölksbröd där du kan ta lite av de mjöl- och frösorter du har hemma och bara röra ihop. Hur enkelt som helst, men observera att det ska vara en bra stund i ugnen:
P-bröd
Ingredienser:
- 1 1/2 dl vetekli
- 1 1/2 dl rågmjöl
- 5 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetegroddar
- 2 dl havregryn
- 4 1/2 dl rågsikt
- 1 1/2 tsk salt
- 2 1/2 bakpulver
- 2 1/2 bikarbonat
- 1 dl sirap (alt. honung)
- 1 liter filmjölk
Blanda allt, lägg i två smorda/formar med bakplåtspapper i och in in i ugnen på 175° i 1-1 1/2 timme.
Ett tips är att mixa soppan istället för min variant med hela blad, speciellt om du serverar den till barn, men smaken var ändå världsklass!
Det strålar om dig Anna!
Söta Anna – tack <3