Dips med drop -övningstips

dipsredo

Vissa övningar är lite mer övergripande än andra. Där du aktiverar i stort hela kroppen och därför inte behöver komplettera med så mycket annat för bra helkroppsträning. Som armhävningar. Som chins. Som dips. I de övningarna hjälper det t.ex. att spänna benen och rumpan även om det är överkroppen som jobbar hårdast.

Fredagen innan vi reste till Dalarna inledde jag mitt styrkepass med just dips, en övning som liksom chins är rolig att klara tycker jag, men som jag inte tränat på länge. Övningen ingår inte i programmen jag fått av PT-Erik, men efter att ha tränat enligt dessa en period har jag nu börjat plocka in och blanda med mina egna gamla favoriter.

dips_vikt2dips_vikt1

Trots en tids frånvaro från dippandet kände jag mig stark och utökade min egen kroppsvikt med en extern. I brist på bälte knep jag åt en vikt mellan knäna och gjorde så många jag orkade för att sen droppa vikten och fortsätta några till, d.v.s. ett dropset när du byter till lättare vikt och fortsätter några repetitioner till i samma övning. Du kan också knipa åt en hantel mellan benen istället. Båda varianterna ger även lite extra träning till ”knipet” och insida lår.

Är fria dips för tunga har jag även gett tips på andra drop-dips-varianter mot bänk. Du kan även börja med dips enligt ovan och droppa till varianterna mot bänk, eller enligt de här stegen. Sen är ett kul upplägg på pass att försöka klara 100 reps. Vila vid behov, men starta med din mest utmanade variant efter varje paus och gå till den lättaste. Efter detta kan du nöjd gå hem eller komplettera med glidarövningar. Lycka till!

Det var nog mina dips som gav träningsvärk i axlarna flera dagar efteråt. Nu har jag inte tränat styrka på flera dagar, så det blir väl samma  visa efter nästa omgång. Men idag vila och hemfärd.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras