Atomic Skintec test

ans_atomic

Redan i december förra året berättade jag om de prisbelönta, vallningsfria Atomic Skintec-skidorna. Sen gick tiden, jag fick ett par skickade till mig plus ett par fina pjäxor från Salomon, men skidorna fastnade på vägen och missade både jul- och sportlovet. Men min gamla utrustning har jag haft sen 2006, och jag har många år kvar att slita på den nya.

salomon_pjaxa

Igår morse premiärtestade jag både pjäxorna och skidorna under 10 sköna glidometrar runt Jormön. Pjäxorna satt som handsken! Så smidiga med dragsko till snörning som inte går upp och går att dra åt även med tjocka vantar på händerna. Över den ett täckande tyg med dragkedja, och högt skaft till skydd mot snö. Och ingen skavsår trots att de inte är inkörda, något jag annars brukar ha problem med vid nya skor.

skintec

Skidorna var redo att användas, utan koll på snötyp eller kladdig valla. Till skillnad mot den gamla modellens vallningsfria skidor med räfflad plast har dessa en mjuk ”päls” under spannet som ger bra grepp på alla snösorter. Inget störande gnissel-ljud mot snön eller motstånd så som plasträfflor ger.

atomic_skidspets

Efter en kall natt var det skare och gick att åka var som helst utan att sjunka ner. Då brukar jag passa på att skejta ute på sjön, men med Skintec-skidorna gick det inte. Stighuden högg tag i den hårda snön, men att åka klassisk stil gick prima, och i kuperad terräng blir det perfekt att slippa ha bakhalt. Och blir pälsen utsliten finns ny att köpa och fästa på skidorna.

Omdöme: Framför allt är det enkelheten, att bara ge sig ut utan att lägga tid på valla eller frustration över att glida mer bakåt än framåt, som jag tycker är vinsten med Atomic Skintec. Tid är pengar för de flesta, och de här skidorna gör tröskeln att ge sig ut lägre. Mindre bra tyckte jag att de inte gick att skejta med, men det kan även bero på att stighuden behöver köras in ett par gånger och ”strykas medhårs”. Dessutom är Skintec inte utvecklat för skejt, vilket inte andra typer av vallningsfria skidor heller är.

skid_jorm15

Få saker slår att starta dagen med att glida ut i den vita tystnade omgiven av mäktiga fjäll. Den här formen av skidåkning, utan vare sig uppkörda skid- eller skoterspår, helt fri i orörd miljö, är träningsformen jag upplever som mest holistisk. Heltäckande och välgörande inifrån och ut.

3 kommentarer
 1. Hejsan!

  Jag ska köpa andra längdskidor. Nu har jag ett par vallningsfria av den gamla typen.

  Är det lämpligt att köpa skintec och använda dem i Kristinaloppet(3mil) eller är det vanliga vallningsbara som gäller?

  Jag är en långsam åkare som egentligen är rädd flr nerförbackar.

  1. Hej Pia! Jag tycker absolut du borde testa skintec. Fördelen är att du slipper valla, får bra grepp men utan det där ljudet vallningsfria skidor med ”räfflor” ger ifrån sig. Om du åker i spår (d.v.s. inte skejtar) tycker jag Skintec är ett superbra alternativ vid Kristinaloppet. Och om du inte har som mål att vinna? 🙂

   Lycka till & ha så roligt på ditt lopp!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras