En dags måltider

Det var länge sen jag la upp en måltidsdag, trots att jag vet att flera läsare önskat just detta. Anledningen är att det är att hur jag äter varierar från dag till dag beroende på var jag är, vad jag gör, vad jag har för mat hemma m.m, precis som min träning vanligtvis gör. Jag tycker inte man ska jämföra sig med andra utan lära känna sin egen kropp, vad man mår bra av, vilken mängd och vad som är gott. Det går varken att ta tränings- eller kostupplägg rakt av ur sitt sammanhang utan att se till vem som ska äta, hur aktiv personen är, ålder o.s.v. Just nu rör jag mig mindre än normalt och har därför mindre energibehov och hunger, men av vana äter jag nästan lika mycket. Lite färre mellanmål, men annars samma typ av mat. I perioder då jag styrketränar tungt har jag däremot ett helt annat sug. Kroppen är smart och berättar vad den behöver.

Så här såg gårdagens måltider ut:

fukostyoght

Frukost: Gourmet-Pro Vanilj-kräm (1 dl pulver + ca 2 msk vatten + 1 tsk kokosolja), naturell yoghurt, müsli (gillar Risentas), linfrö, chiafrön + torkade svarta vinbär, fikon och nötter från ICA Gott Liv. Ett ägg och grönt te citron/ingefära.

spagh_kottf

Lunch: Restar av köttfärsås med sojabönspasta, broccoli och parmesanost + grönsallad vid sidan av.

notbar_nara

Mellanmål: En näve nötter och bär på väg till förskolan likt det jag hade på yoghurten. Inte exakt dessa, bilden är av en topping på en  grötfrukost, men jag åt liknande nötblandning från ICA Gott Liv.

laxsallad

Middag: Blandad sallad med bl.a. stekt bladspenat, lax, majonässås, och ägg med ostylat upplägg. En kopp kaffe och mörk choklad toppade det hela.

jonna_fruitface

Jonna äter gärna gröt och bär i olika skålar till frukost. Med hela ansiktet. Godmorgon!

16 kommentarer
 1. Härliga måltider! Jag är lite nyfiken på hur du ställer dig till kosttillskott och om du själv använder några? Själv har jag alltid varit motståndare mot sådant eftersom jag tror på att maten i sig ger oss de näringsämnen vi behöver. Men nu har jag läst in mig lite på lárginin och lysin och tänker testa dem då jag tror att de skulle gynna min träning och hälsa. Det är ju rena aminosyror och inga konstigheter. Anledningen är att jag har dålig blodcirkulation och larginin skall stödja en god hjärt och kärlhälsa. Dock hart ju arginin ( NO) den egenskapen att den tömmer lysinförråden varför jag tänker komplettera med denna aminosyra . Har du erfarenheter av dessa byggstenar / proteiner som kosttillskott?

  1. Lisa – jag använder omega-3, BCCA ibland & proteinpulver som jag vet har genomgått noggranna tester. Utöver det kokosolja etc, men det räknas kanske mer som hälsokost? Är alltså inte emot kosttillskott, men precis som du tycker jag det är bra att så långt som möjligt äta vanlig mat. Kosttillskott är som det låter – tillskott, inte måltidsersättning.

   Jag tycker proteinpulver har hjälpt mig bibehålla/öka muskelmassa under åren, men det är svårt att svara på. Äter ju även bra vanlig mat, men tror att mitt tillskott + maten kompletterar varandra bra.

 2. Kroppen är underbar som reglerar hunger efter behov. Jag som tränar mycket märker verkligen det nu när jag har börjat bygga upp kroppen igen att jag äter väldigt mycket mat, ibland blir jag imponerad över mig själv hur mycket jag äter! haha. Men ger man kroppen rätt mat så suger den åt sig näringen bra och det känns väldigt bra 😀
  Dina måltider ser alltid så goda ut, eller så är det för att vi verkar gilla samma sorts mat! Tyvärr är jag inget större fan av nötter, men älskar att ha kokosflakes på min kvarg som mellis! Ett hett tips 😀

 3. Väldigt lite kolhydrater och bara ”nyttigt” fett. Du ser tunn ut; hoppas att det inte är ätstörningen som återvänt.

  1. Cilla – tunn? Det ligger i betraktarens ögon. Jag har i alla fall gått upp ett par kg sen i julas & mår toppen. Jag äter det jag tycker om & mår bra av, och även musli, torkad frukt, yoghurt och grönsaker består till största del av kolhydrater. Jag täcker mitt energibehov, håller min fysiska & mentala trivselvikt & känner mig lugn inombords.

   Vill inte skriva något försvarstal, men en ätstörning sitter mer i huvudet än på gaffeln.

  1. Tack snälla Linda! Visst kan man äta fel, för lite & bli sjuk av det, men så här åt jag just den dagen & mådde toppen. Jag håller min vikt, dvs går inte ner eller upp, är mätt, nöjd & har energi till det jag vill & behöver göra. Men viktigast av allt – jag går inte runt & TÄNKER på vad/när/hur jag ska äta hela tiden. Där är den stora skillnaden för mig mot perioder då jag mått dåligt psykiskt.

   Kram & ha en fin Valborg!

 4. Reagerade oxå över hur lite kolhydrater du äter men förmodar att det är för att du inte träna. ”Föredetta” anorektiker är duktiga på att intalar sig det som känns bäst. Tycker kanske du bör reflektera varför du väljer vissa livsmedel och ”undviker” andra. Ortorexi är ju oxå något helt annat mot anorexia då man utåt visar något annat…
  Du gav ju samma ”förklaring” vid frågor ang din kost när du var sjuk…

  1. Maria – jag kommer skriva ett inlägg med svar på frågor om just ätstörningar framöver. Men som jag inledde med äter jag inte lika varje dag, jag tänker inte i ”kolhydrater” utan i vad jag är sugen på, och för mig är musli, bönor, grönsaker, frukt också kolhydrater. Precis som potatis och bröd, vilket jag också äter ibland. Som jag skrev till Linda:
   ”viktigast av allt – jag går inte runt & TÄNKER på vad/när/hur jag ska äta hela tiden. Där är den stora skillnaden för mig mot perioder då jag mått dåligt psykiskt.”

 5. Så j-kla snygg jacka från Reebok!! Jag har letat o sökt på nätet efter den men hittar den inte nån stans 🙁 Var kan man köpa den??

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras