Jordgubbar är alltid passande i frukostskålen, kanske lite extra såhär dan före dan? Här ser du gårdagens, men idag blir det frukost i brorsans bil på väg till Skåne, utan jordgubbar. Annars måste Midsommarafton vara dagen vi äter mest av de söta gubbarna. På en läcker tårta, som de är tillsammans med vispad grädde eller..
Glass! I förra veckan fick jag hem ett bud från GB med en nygammal favorit. Deras Gräddglass Gammaldags Vanilj har återgått till sitt ursprungliga recept och tillverkar nu sin glass av mjölk från svenska gårdar som lever upp till hårda krav kring hållbart jordbruk. Mer miljövänligt och med bra råvaror behövs inte så mycket tillsatser. GB Gräddglass Gammaldags Vanilj innehåller bara 5 ingredienser – grädde, mjölk, socker, äggula och vanilj. Därmed en av glassmarknadens kortaste ingredienslistor.
Jag och barnen provsmakade ett paket och ger högsta betyg tillsammans med jordgubbarna. Ren, len och gräddig smak med mycket vanilj. Som jag vill ha det.
Men ett ännu kortare glassrecept hittar du här med bara 4 ingredienser. Jag försöker också tänka miljösmart så mycket jag kan, dels genom att köpa ekologiskt, närproducerat/svenskt och efter säsong – dels genom att ta tillvara på det vi har hemma. Överbliven vispgrädde efter pannkaksmiddagen vispade jag lite extra hårt och tillsatte vaniljpulver. I en annan skål vispade jag 3 äggulor och 1 dl socker. Sen blandade jag allt försiktigt och..
..hällde i glassformar (receptet jag utgick från hittar du här, men med nutella som smaksättning). Nu står de i frysen och intar rätt konsistens. Sen får vi provsmaka och jämföra med GB-paketet som är kvar och utse en vinnare. Behövs mjölkpulver eller inte för en riktigt god vaniljglass?