Precis som att jag kan få idéer om blogginlägg jag bara måste skriva eller att jag ser en vacker vy jag måste fota, kan jag bli sugen på att testa en maträtt som passerat mitt Instagramflöde. En moussaka såg jag för flera veckor sen, men först i fredags hade jag (nästan) alla ingredienserna hemma för att provlaga. Krossade tomater fattades så den blev lite torr, men smaken var det inget fel på. Jag älskar aubergine och tydlig ostsmak av permasan.
Moussaka, 4-6 port:
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 500 g köttfärs
- 1 förpackning (500 g) krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 2 auberginer, ca 600 g
- 2 dl grädde
- 3 ägg
- 2 dl riven parmesanost
Gör så här:
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs löken i 1 msk av olivoljan i en stekpanna.
- Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg.
- Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
- Under tiden – skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min.
- Riv permasanost under tiden.
- Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida.
- Varva köttfärssås, aubergine och permasanost i en ugnssäker form.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över permasan.
- Gratinera mitt i ugnen i 225ºC, ca 20-40 minuter.
- Servera moussakan med en grönsallad, gärna i form av ännu mer Grekisk stil med fetaost, ringlad olivolja, rödlök och avocado.
Och ät ihop med dina hjärtan – både av kött och blod och plast. Jonna ville att jag skulle fota hennes nyckelring ♥