Klimatsmart Quornpytt

Att handla och laga klimatsmart mat efter säsong är en enkel och många gånger billig insats för miljön.

Inte bara det – mat som inte transporterats jorden runt, lagad med kärlek och omtanke, både smakar bättre och ger bättre magkänsla. Dessutom är vegetariskt, ekologiskt och närproducerat en starkt växande trend. Positivt för oss alla, trendintresserade bloggare och inte.

quornpytt

I samarbete med Quorn gjorde jag en lättlagad och god vegetarisk Quornpytt till Meat Free Monday-middag igår, med extra mycket miljötänk. Dels genom att korta näringskedjan genom att använda Quorn Bitar, en proteinkälla som orsakar 90% mindre koldioxidutsläpp än vid produktionen av nötkött. Dels genom att samtliga av grönsakerna och rotfrukterna som ingår i pytten är odlade i Sverige. Inte bara miljövänligt – svenskodlat är i regel smakrikare eftersom grönsakerna växer långsammare, plus att miljön skonas genom kortare transporter.

Quornpytt

  • 1 paket Quorn Bitar (är gluten och laktosfria)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 rödlök
  • grönkål
  • rotselleri
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • örtsalt & peppar
  • valfria kryddor
  • ev. stekt ägg & rödbetor till

Fräs alla grönsakerna så att de får fin färg och blir till önskad konsistens. Servera gärna med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Quornpytt, närbild.Mättande och gott med rena och fräscha smaker.

På sommaren är det lättare att få tag i frukt och grönsaker, men även på vinterhalvåret går det att hitta klimatsmart mat. Dessutom försöker jag alltid använda allt jag har hemma i skåpen innan det blir för gammalt. Grönsakspytt tillsammans med passande proteinkälla blir en perfekt kylskåpsrensande ”tager-vad-man-haver-middag”.

Grönsaker i säsong januari – mars i Sverige:

JanuariFebruariMars
BrysselkålBrysselkål
EndiveEndiveEndive
GrönkålGrönkålGrönkål
JordärtskockaJordärtskockaJordärtskocka
KålrotKålrotKålrot
Gul lökGul lökGul lök
Röd lökRöd lökRöd lök
MorötterMorötterMorötter
PalsternackaPalsternackaPalsternacka
PotatisPotatisPotatis
RotselleriRotselleriRotselleri
RättikaRättika
RödbetaRödbetaRödbeta
Rödkål
SvartrotSvartrot
VitkålVitkålVitkål

Tabell från Äkta Vara.

I samarbete med Quorn.

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras