Baka saftig sockerkaka

Sockerkaka /Anna Lissjanis

Trendig rawfood eller gammeldags sockerkaka – hembakat är något speciellt, eller vad tycker?

Att äta det du själv, eller någon annan du tycker om, lagt ner tid och engagemang i. Väger du dessutom in mysfaktorn, pysslet och doften som sprider sig där hemma blir det ännu bättre.

I fredags fick barnen själva fixa sitt fredagsgodis och valde att baka en sockerkaka. Jag annars är ingen bullmamma som gillar att ha med mig dem i köket, är lite för pedant för det, men jobbar på det. På vardagarna är det så mycket som ska hinnas med på kvällarna att jag inte orkar med mer kladd än nödvändigt, men jag vet att det är kortsiktigt tänkt. De lär sig så mycket av att vara med, känner gemenskap, om var råvaror kommer ifrån, hur man följer recept, känner gemenskap och blir så stolta över resultatet. Ingredienser för hälsa, även om det är extra mycket socker.

Lissjanis bakar

Vi har två olika receptböcker som är perfekta för barn, Vi bakar och lagar mat av Bisse Grenert och Lördagsgodis av Barbro Lönnegren. Hugo tog kommandot och kunde göra hela kakan själv assisterad av Jonna, medan jag förberedde kyckling till grillmiddagen.

Sockerkaka i form /Anna LissjanisFika hemma hos fam LissajnisSockerkaksbit /Anna Lissjanis

Resultatet blev en fin saftig och fin kaka som de bjöd hela familjen på till efterrätt. Jag ska bli bättre på att släppa in barnen i ”mitt” kök framöver. Det är värt lite extra stök om vi även kan få matlagning och bakning som ett gemensamt intresse.

Saftig sockerkaka

 • Smör och ströbröd/kokos till formen
 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 3 dl vetemjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 0,5 tsk vaniljsocker
 • 50 g smör
 • 1 dl mjölk

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form.
 2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
 3. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
 4. Smält smöret och häll i mjölken, så att allt blir ljummet.
 5. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om.
 6. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen.
 7. Grädda sockerkakan i ca 28-30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är sockerkakan klar.

I övrigt har helgens familjeaktiviteter bestått av fotbollsmatcher och soligt parkhäng. Härligt att våren tagit nya tag och idag ska vi ut och njuta av den vid en annan spännande utflykt. Berättar mer ikväll (och på Instagram @trendotraning), för nu har jag en löpdejt. 

Önskar dig en skön söndag!

9 kommentarer
 1. Den ser jättegod ut!
  Jag har alltid haft svårt att ha mina döttrar i köket. Även jag är en pedant som inte gillar mjöl och kladd överallt och det har banne mig gått i arv. Jag var knappt med min mamma i köket av samma anledning 🙂 Det är ju lite synd!
  Jag tycker att det är bra att du försöker att släppa lite….vet att det är jäkligt svårt! Mina döttrar kan påpeka att de fick minsann knappt vara i köket och jag sprang och torkade efter dem hela tiden hahaha Stackarna!!

 2. Jag övar också på det. Och barnen och jag tycker det är väldigt roligt när vi lagar mat eller bakar ihop. Men sen är det inte så lätt när alla mina tre vill vara med eller när man måste vara snabb på att få fram middag.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras