DU ÄR OKEJ – 5 läsvärda blogginlägg för självkänslan

Godmorgon med några bilder och ett påbörjat blogginlägg från Stockholm. Det händer att jag får en idé på något jag vill berätta, sen kommer verkligheten emellan och med den andra inlägg. Men tanken om det här inlägget fick jag av bilden ovan som jag först ratade. För ”oj vad magen hänger”, min första tanke. Den kan jag inte lägga upp. Sen kom tanke nummer två, på de sex barnen som legat där inne. På en stor operation, vikt upp- och nergång med mera. Att jag faktiskt älskar den här kroppen, även när jag inte ”drar in magen så att musklerna syns”, så varför inte visa upp den för världen?

Senare läste jag Sara Dahlströms blogginlägg (som du hittar längre ner) och kände mig träffad. Och ytterligare inlägg med fina tankar om kroppen och livet. Så bra att jag vill sprida dem vidare till dig inför trötta dagar.

För det är ju så de flesta av oss funkar – när de basala behoven av sömn, mat och kärlek är tillfredställda spelar yttre faktorer mindre roll. Du är nöjd och tillfreds med dig själv och livet, stolt över den du är. Stenhård, kunde inte bry dig mindre om ”det du inte har, kan eller hur du ser ut”. Inte ett skit kan få dig ur balans, för du mår bra och känner dig älskad.

Sen kan det komma en dag, eller längre period, då saker och ting ruckar dig. Känner du igen det? Då du är skör och mer mottaglig för det som gör dig ännu svagare. Att analysera och försöka rätta till det som saknas är ju bra om det går, men det kan även kännas fint att förstå att du inte är ensam om att känna så. Att fylla på med all må-bra-boost du kan, som de här lästipsen jag själv gillar och rekommenderar:

5 läsvärda blogginlägg för självkänslan

1. Letar vi fel så kommer vi att finna dem… 

Aldrig är vi tillräckligt smala, rika, tränade, framgångsrika, har städade hem eller väluppfostrade barn. Aldrig har vi bästa betyg, finaste kläderna, lyckligaste dagarna eller bästa förhållandet. Vi når aldrig fullkomlighet i att äta rätt, sova tillräckligt, träna rätt och meditera så som vi vill. Det är ju ganska härligt att leta efter det där vi kallar ”perfekt”. Eller? 

Hur skulle det vara om du var perfekt precis som du är? Om det du kallar misstag faktiskt formar dig till det du är idag? Om det som du skäms för gör dig till en stark och unik människa? Kanske det hela sitter i att du inte ger tillräckligt med cred till vilken fantastisk människa du är genom att vara dig själv? Tänk om du är alldeles perfekt genom att vara just du? 

Så här skriver SportHälsas bloggare Camilla i sitt inlägg ”Vad du än är så är det okej”. Läs vidare för mer klokheter.

2. Utan skam i kroppen

”Förordningar och rekommendationer om hur vi bör agera finns det som sagt gott om. Desto färre goda råd finns där ute om hur en ska kunna sålla bland dessa, då råden inte tar någon som helst hänsyn till vad din mening med livet är”.

Meningar ur Lorena Gustavssons artikel på Tyngre.se som handlar om att många som lever strikt kan vinna på att släppa tyglarna lite. Våga må bra och tacka ja!

3. Jag är en hycklare

”Så, det är väl lika bra att vi klargör det: jag är en hycklare. Ofta uppmanar jag till en sak medan jag själv gör något annat. Och det tycker jag faktiskt är okej, för jag behöver inte vara perfekt. Även om jag själv kanske vet vad som är bäst i en särskild situation så är det inte säkert att jag kan, orkar eller vill göra det. 

Jag tycker alltså att jag får uppmana er till att acceptera era kroppar, även om jag inte jämt och ständigt går runt och är helt nöjd med mig själv.”

Läs Sara Dahlströms befriande inlägg om varför hon kommer fortsätta att uppmana dig till att älska din kropp, utan att själv göra det fullt ut.

4. Men BANTA då

”Det är inte att gå ner i vikt som är det svåra om det bara är vikten man stirrar sig blind på, det svåra är att inte ALLTID banta! Att inte alltid bygga upp för att sen riva ner. Att kunna leva! För, helt ärligt, vem vill leva ett helt liv på malda äggskal, vatten och enbart doften av nybakat bröd!?

Vissa pratar om den så kallade ”balansen”. Att träna och ”leva sunt” i veckorna för att sedan kunna gå fullständigt ”bananas” på helgerna. Eller inför och på semestern.”

Här hittar du SportHälsa´s bloggare Maria Lundqvist Bohrnertz raka och ärliga inlägg som utmanar din balans.

5. Save your fucks for magical stuff

”Det är sanslöst mycket jag uppskattar med att bli äldre – saker som alla som var äldre när jag var yngre berättade, men som man själv behöver få kom fram till – en sådan sak är att verkligen välja var du och till vem du disponerar ”your magic”. Du kan inte, jag kan inte, bli älskad av alla. Så välj att hålla din innersta cirkel nära och välj vem som får ta del av ditt glitter väl. Du är alla dagar i veckan värd att älskas för den du är. Precis så som du är.”

Jessica Clarén har en förmåga att med välvalda ord och fantastiska bilder sätta hammaren på spiken. Läs hennes inlägg här.


Och jag då? Har jag något att lägga till? Jag har också mina trötta dagar, även om jag lärt mig att analysera varför och inte klandra mig själv. Lärt mig att se något fint i de dagarna också, vilket alla kan lära sig. Och att inte straffa mig själv, snarare tvärtom. Belöna med det som får mig att må bra, i tanke och handling.
Jag kan ibland tänka att vi behöver flytta fokus från oss själva till allt det fina runt omkring oss. Min metod är ofta att använda mig av naturens läkande kraft. Kopplar ner all elektronik och gå ut. Andas in det vackra, andas ut det som gör mig ledsen. Naturen har verkligen en förmåga att omfamna och viska:
”Du är ok! Du behöver varken smink eller magrutor, jag kan inte bryr mig mindre om det. Jag vill ha dig rakt upp och ner som du är. I en kropp som visar att du lever. Med en personlighet som är DIN”.
Jag vet, molnen, solen och träden kan inte prata, men har inte du också känt lugnet inombords när du är ute? Känslan av meningen jag skrev ovan?
”Var inte så hård mot dig själv” skrev jag vid en bild på Intagram för ett par dagar sen. Då menar jag framför allt i tankarna ♥

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras