10 sätt att må bra – från morgon till kväll

må bra

”Bara” må bra eller prestera?

Ibland vet jag inte vad jag ska tycka är bäst ur ett hälsoperspektiv, för båda delarna kan bli en stress. Prestation är det som ger idrottsframgång, medan må bra är är snällare både fysiskt och mentalt, men svårare att ta på. Ofta tror jag vi krånglar till de lite väl mycket när vi medvetet eftersträvar hälsa. De bästa sätten är inte att göra en helomvändning och starta varje vecka med tanken att ”nu ska jag springa milen under 40 minuter”, dricka gröna supersmoothies, eller på andra sätt förändra dig själv och din livsstil. Det mest hållbara är att smyga in små enkla saker som inte skapar stress, utan får dig att längta.

Jag har startat min vecka lugnt efter en sömnlös natts resa. I måndags tränade jag, men hängde sen hemma resten av dagen och igår vilade jag helt från träning. Tog mig istället tid för stressfri tid med barnen, att få mer jobb gjort och att glo rakt upp och ner. Underskattat.

Fler exempel på handlingar som får mig att må extra bra hittar du nedan. Sen vet jag inte om de passar in på dig? Din livssituation och dina behov ser förmodligen helt annorlunda ut, men sno det du gillar och byt ut resten mot vardagsguldet du har omkring dig.

10 sätt att må bra – från morgon till kväll

1. Starta dagen med att ta hand om dig själv. Ät frukost och drick en kopp rykande te i lugn och ro. Yoga, styrketräna eller vad du gillar. Skicka samtidigt goda tankar till dig själv, samma som du ger till övriga människor du älskar.

2. Ge dig tid för en kort promenad. Till jobbet eller om du kliver av en busshållsplats tidigare för att andas djupt. Välj den soliga sidan av vägen, även om du förlorar 1 minut för att du tvingas gå över gatan. Fånga en gnutta ljus och samla tankarna inför dagen.

3. Eller bara meditativt lyssna på musik, låt tankarna komma och gå som de själva vill. Podcast kan också vara intressant om du vill fylla på med inspiration.

mango_dator

4. Ät något gott vid varje måltid. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Lite rostade nötter över maten eller mumsig mellanmålsmango med kokos.

5. Ta en 5-minuters break med jämna mellanrum på jobbet. Sträck på kroppen, gör ett par solhälsningar, stå upp en stund om du har höjbart skrivbord, sitt på en pilatesboll eller gå ett varv runt kontorslandskapet.

6. Luncha med en vän. Lämna datorn, mobilen och jobbsnack för en stund. Uppdatera varandra om livet, framtidsplaner och hur ni mår. På riktigt.

7. Fokusera. ”Inga mail, ingen Facebook före x x x är gjort”. Jobba undan och känn axlarna sjunka.

8. Promenera hem, för att hämta barn eller handla mat. Reflektera. Funderar ut middagen så du har en plan före hungern slår till. Eller bara slappna av, andas djupt. Se punkt 3.

9. Närvaro och en sak i taget. Väl hemma – pausa hjärnan. Släpp tankarna på jobb och fokusera på en sak i taget. Vad familjemedlemmarna har att säga, ät middag i lugn och ro och läsa en saga för barnen. Ta ett fotbad eller ägna dig åt dina hobbies.

10. Bara var. Tänd ljus, släng dig i soffan, dröm dig bort, prata med sambon eller gå och lägg dig med en bra bok en timme tidigare. Lyx om något.

 

Hur ser din lista ut? Din personliga må-bra-lista, to-do-lista, läntar-lista eller annan lista? Vore kul att höra. Berätta gärna i en kommentar eller ett inlägg om du bloggar. KRAM!

7 kommentarer
  1. Hej Anna! Jag brukar läsa din blogg regelbundet för att jag tycker att den ger mig mycket, på olika sätt. Den är tänkvärd, inspirerande och ger en go känsla. Det roliga med din lista är att din blogg faktiskt platsar under punkt 7: Ingen Trend o Träning innan xx är gjort! 🙂 Ha en härlig dag! Med vänlig hälsning Maria (en annan exiljämte, fast i en annan landsände)

    1. Maria – det gör mig stolt & varm i hjärtat att få vara under din punkt 7. Och så är det för mig också, även om det innebär ”ingen Trend o träning som skapare av blogginlägg”. För mig är det oftast en avkopplande, kreativ stund att få pyssla med bilder & text 🙂
      Hoppas du fick en fin måndag, bäste Jämtvän!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras