Asiatisk köttgryta med röd curry och böngroddar

kottgryta_asia - köttgryta
Jag gjorde en köttgryta i söndags som blev så god. Av en påse med texten ”grytbitar älg” från frysen. Lyckliga vi har fick ny påfyllning när mina föräldrar var i stan som barnvakter åt min systers barn. Annars äter jag sällan kött, men gärna när det kommer från pappas älgjakt eller Jormkossorna. Särskilt duktig på att tillaga kött är jag däremot inte, om det inte gäller köttfärs. Helt kött har en förmåga att bli torrt och segt när jag steker det, men en sak som alltid blivit lyckat är – köttgryta!
kottgryta_alg - köttgryta
Som fått stå och puttra hela dagen, tills köttet är så mört att det trådar sig. Oftast gör jag en ”vanlig” köttgryta av enbart grytbitar, buljong, lök, grädde och eventuellt en skvätt rödvin, men den här gången med asiatisk touch som också blev super.

Asiatisk köttgryta med röd curry och böngroddar

Ingredienser:

  • 1 kg grytbitar av älg (alt. annat kött, quornbitar, sojabitar, bönor eller kikärtor)
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 burk böngroddar
  • 2 dl vatten
  • 1 msk sojasås
  • 2 tsk röd currypasta
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 broccolibukett
  • salt, peppar, curry och andra kryddor efter smak

Gör så här:

  1. Stek köttbitarna så att de får fin yta. Krydda efter smak
  2. Pressa i vitlökarna och fräs med.
  3. Häll på vatten, sojasås, röd currypasta och kokosmjölk. Låt sjuda på låg värme under lock, gärna så länge som möjligt.
  4. Ca 5-10 minuter innan servering – lägg i grönsakerna och låt koka med grytan till lagom tuggmotstånd.
  5. Servera gärna med råris, potatis eller som här – en mix av quinoa och bulgur samt pumpa- och cashewnötter.

kottgryta_quinoa - köttgryta
Smaklig måltid!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.