Quornlasagne med bönpasta – gott recept och enkla miljöknep

** Annons i samarbete med Quorn **


Att äta så miljövänligt med mycket närodlad mat som möjligt. Egna potatisar, ägg från byns höns, fisk från sjön och hembakt bröd – något jag fått med mig härifrån. Jorm och mina föräldrar. När jag växte upp var det självklart att hjälpa till på gården med djur, odlingar, att plocka bär, svamp och fiska. Sysslor som jag och syskonen suckade över på den tiden, men vi säkert uppskattade innerst inne. Som byggde gemenskap i familjen samtidigt som frys och skafferi fylldes med fina råvaror. Mat som också smakade fantastiskt, du vet – som det mesta du lagt tid och energi på.
Det är nu på äldre dagar jag uppskattar det här som mest och inser vilken bra uppväxt jag haft med tanke på hållbar kost. Naturligt hälsosam för både oss i familjen och miljön, en inställning jag nu försöker föra över på mina egna barn. Lite får de förhoppningsvis med sig från gården i Jorm, men även här hemma i stan finns mycket att göra. Att inte handla mer mat än vad vi behöver, kolla datum på produkterna och använda upp allt i skåp och kyl. Att köpa så mycket ekologiskt, Svenskt och KRAV-märkt som möjligt. Och att byta ut köttet mot mer klimatsmarta alternativ, åtminstone ett par dagar i veckan. Små saker som gör stor skillnad för miljön på sikt.

Med en stor, aktiv familj är det även viktigt att maten är lättlagad, passar alla smaker och räcker till många portioner. Då är Quorn en produkt vi använder ofta, som går att laga samma maträtter av som vi brukar med köttfärs och som jag vet är snällt mot miljön. Jag har länge samarbetat med Quorn och vet hur varumärket hela tiden jobbar med att forska, mäta och certifiera sitt eget klimatavtryck. De vet exakt vilken påverkan de egna produkterna har. Genom att ersätta nötkött med Quorn Färs en gång i veckan under ett år sänker du till exempel koldioxidutsläppen med motsvarande 20.000 vattenkannor. Det är mycket vatten, något som vi ofta tar för givet men är en stor bristvara i många delar av världen.
Tänk hur enkelt det är att göra skillnad, bara genom det vi äter och utan att tumma på smaken. Här ett recept som alla i min familj älskar och som kräver minimal tid för förberedelse.

Quornlasagne med bönpasta

Ingredienser, 6 portioner:

 • 600g Quorn Färs (2 påsar)
 • 1000 g färdigkryddad pastasås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
 • 8-10 dl färdig ostsås
 • 16 lasagneplattor av bönpasta (alt. vanliga eller fullkornspasta)
 • Salt
 • Peppar

Topping:

 • 150 g riven ost

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din Quorn Färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
 3. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
 4. Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din Quornlasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
 5. Servera med färska grönsaker.


Quorn klimatberäknar sina recept, vilket är ett smart sätt för oss konsumenter att förstå hur stort klimatavtrycket från maten är och hur vi kan minska det. Här hittar du fler goda och miljövänliga recept inför dagens Meat Free Monday-middag och andra dagar. Tillsammans gör vi skillnad!
KRAM /A

** Annons i samarbete med Quorn **

3 kommentarer
 1. Hej Anna!
  Först och främst vill jag säga att det är väldigt roligt att du lägger upp ett recept som vi som väljer bort kött kan prova. Uppskattas väldigt mycket!
  Har dock en fråga kring hur man kan sänka ”koldioxidutsläppen med motsvarande 20.000 vattenkannor” genom att ”ersätta nötkött med Quorn Färs en gång i veckan under ett år”? Koldioxidutsläpp (CO2-utsläpp) och vattenförbrukning är två helt olika saker – dock är båda viktiga för att reducera växthuseffekten. En vegetarisk/vegansk kost ger upphov till betydligt mindre CO2-utsläpp OCH vattenförbrukning än en som innehåller kött, de är dock två olika parametrar. Förklara gärna vad du menar!

  1. Isabelle – kul att du gillar receptet 🙂
   Siffrorna har jag fått från Quorn så det är något jag får fråga dem. Återkommer med svar!

  2. Hej igen Isabelle! Nu har jag fått svar från Quorn som skriver så här:
   Det som menas är att koldioxidutsläpp som orsakats av elen som krävs för att koka upp tevatten 20 000 gånger är det man sparar.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras