Grillad Quorn Korv- och halloumirulle med hummus – recept

** Annons i samarbete med Quorn **

Den härliga doften och smaken av grillat..

Visst är det något speciellt, som inte maten du steker på spisen eller i ugnen har? Dels de snygga ränderna, dels den speciella smaken och dels doften som förknippas med sommar, lediga dagar och sol. Vi grillar året om på elgrillen vi har på balkongen, men ännu mer stämningsfullt är det att grilla under semestern. Utan stress, gärna på en plats ute i solen. Håller du med? Ytterligare en bra sak med att grilla – det sociala! Att matlagningen blir ett sätt att umgås, där alla kan slänga på det de själva gillar att äta. Grönsaker och vegetariska alternativ blir till exempel allt vanligare, vilket jag tycker är en positiv trend.

I helgen med att grillade vi Quorn Korv och halloumi. Nu finns även en tjockare Quorn Bratwurst, men vi valde de smalare varianterna. Recept inför sommarens grillstunder hittar du längre ner, men varför är det då så bra att äta mindre kött kanske du undrar?

Därför bör vi äta mindre kött

» Sättet vi konsumerar mat på idag är ohållbart vilket gör att vi står inför stora utmaningar – inte minst ökande fetma, klimatförändringar och förstörda ekosystem. Kombinationen av befolkningstillväxt, urbanisering och ökat välstånd gör att livsmedelsproduktionen kommer att behöva stig. Konsumtionen av kött förespås öka med 76% i mitten av seklet enligt The Royal Institute of International Affairs. Det är oförenligt med målet att undvika de miljöförändringar vi står inför. Och det finns en vilja hos konsumenterna. Enligt undersökningarna Quorn har gjort vill 40% av de som äter kött idag minska sin köttkonsumtion.

» För miljöns skull. Klimatpåverkan är mer än tre gånger så hög om du väljer att laga spagetti bolognese med kött jämfört med Quorn. Dessutom används nästan 80% av all jordbruksmark till boskapsuppfödning, mark som istället kan användas för grödor för människors kost. Boskap orsakar större klimatpåverkan än transporter i dag, bara för att nämna några exempel. Så det finns mycket vi kan göra för klimatet genom att göra bra matval.

» Hälsofördelar vid en minskad köttkonsumtion. Forskning visar att överdriven konsumtion av rött och bearbetat kött kan bidra till kroniska hälsoförhållanden som fetma och tillhörande komplikationer som hjärtsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Quorn-produkterna är rika på protein och fibrer – vilket gör dem till ett bra alternativ hälsomässigt.

Källa: Quorn Sverige, samt Carbon Trust Comparison Report, 2014 – UK & Europe focus

Grillad Quorn Korv- och halloumirulle med hummus

Ingredienser:

 • 1 paket Quorn Korv
 • 1 paket tortillabröd eller tunnbröd
 • 1 paket halloumi
 • 1 burg crème fraîche
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 burk kikärtor
 • 2 msk citronsaft
 • 2 msk olivolja
 • salt & peppar
 • färsk babyspenat
 • kösbärstomater
 • gurka
 • paprika
 • ev. salsasås

Gör så här:

 1. Pensla din Quorn Korv och halloumi med olivolja och grilla.
 2. Hummus: Låt kikärtorna rinna av och mixa med 2 msk olivolja, pressad citron och 2 pressade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
 3. Vitlökssås: Blanda crème fraîche med 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar.
 4. Hacka grönsakerna.
 5. Lägg bladspenat, övriga grönsaker, hummus, vitlökssås, ev. salasasås, Quorn Korv och halloumi på brödet.


Rulla ihop, ät och njut! Gott med gott samvete för miljön.

Önskar dig en god Meat Free Monday!
KRAM! /A

** Annons i samarbete med Quorn **

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras