Test och utvärdering av löparskor – 7 modeller

Hej kompis!

Som du kanske sett på Instagram har jag gjort en test och utvärdering av löparskor åt SportHälsa. Inte bara jag, flera av våra bloggare och från redaktionen har också gett sina omdömen som resulterade i den här “bäst-i-test-artikeln“. Ett tacksamt jobbuppdrag för mig som gärna springer och dessutom har Stockholm Marathon i sikte. Nu har jag kunnat testa ut ett par skor som passar mig riktigt bra, även om majoriteten av dem var för terräng.
Nu räknar jag ner och planerar träningen inför loppet. Idag kommer jag springa en sväng i Lill-Jansskogen och sen blir det max två kortare pass till. Vid samtliga i mina utsedda marathonskor, för att riktigt försäkra mig om att det är dem jag ska springa i på lördag. Här kan du läsa några personliga utlåtanden om samtliga löparskor jag testat..

Test och utvärdering av löparskor – 7 modeller

Mizuno Wave Rider 21

På bild ovan. Lätt, snabb och smidig sko med 12 mm drop designad för mängdträning på asfalt och grus. Mizuno Wave Rider 21 passar för långa löprundor och är utvecklad för ett neutralt löpsteg. Vikten är 290 gram för herr och 245 gram för dam. Rek. pris: 1500 kr

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 8
– Komfort: 10
– Grepp: 5
– Vikt: 8
– Dämpning: 9
– Totalt omdöme: 8
Mitt omdöme: Väldigt bekväm, lätt, smidig och snygg. Sulan är dock betydligt mindre räfflad i jämförelse med övriga modeller och lite väl mjuk för terränglöpning enligt mig.

Merrell All Out Crush Touch Mudder 2

Terränglöparskor med 6 mm drop (d.v.s. höjdskillnad mellan häl och tå) passande för många underlag men optimal i steniga och leriga miljöer, exempelvis ett hinderbanelopp eller swimrun. Skorna har en grov gummiyttersula med bra grepp, TrailProtect-skydd under foten och en väldigt ventilerad ovandel i förstärkt mesh och TPU. Pris ca 1199 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 4
– Komfort: 8
– Grepp: 9
– Vikt: 10
– Dämpning: 5
– Totalt omdöme: 9
Mitt omdöme: Otroligt lätt och smidig sko som inte suger åt sig vätska. Perfekt för både trail och multisport. Jag testade den på löpband vilket kanske inte är optimalt, men även där fick jag bra grepp och ett lätt, behagligt löpsteg. Kan bli en vinnare på Kvarntjärnsvägen i sommar. Plus även för designen. Gillar färgkombinationen och det luftiga nättyget.

Saucony Peregrine 8

Löparskor med 4 mm drop för tuffare terräng, utrustad med en PWRTRAC-yttersula med 6 mm dubbar som gör att du får bra grepp på de flesta underlag. EVERUN-toppsula ger dig allt skydd och dämpning du behöver, medan mellansulan ger dig mjukhet och studs. Vikten är 283 gram och priset ca 1200 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 10
– Komfort: 10
– Grepp: 10
– Vikt: 8
– Dämpning: 10
– Totalt omdöme: 9
Mitt omdöme: En av de tryggaste skorna som jag skulle rekommendera dig som söker en bekväm sko med bra dämpning och minimal risk att halka. Nackdelen är tyget ovanpå som inte är vattentätt, samt att jag upplever dem något klumpiga i jämförelse med Salomon och Merrell-skorna.

Salming Trail 5 Shoe

Trailsko som passar lika bra på våta klippor som teknisk trail, asfalt eller grus. Skon har 5 mm drop och är utrustade med Vibram Megagrip-yttersula som ger ett kraftfullt grepp både på våta och torra underlag. Salming Trail 5 Women byggd efter TGS 62/75°-systemet som ger stabilitet till fotens bakre delar och flexibilitet i framfoten för att främja och följa fotens naturliga rörelser. Pris ca 1237 kr

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 9
– Komfort: 7
– Grepp: 9
– Vikt: 8
– Dämpning: 10
– Totalt omdöme: 7
Mitt omdöme: Bra grepp, trygg och väldigt stabil sko. Dock tyckte jag den känslan var aningen klumpig i jämförelse med övriga modeller, samt lite väl skrikiga färger för min smak.

Salomon Sense Ride

Generöst uppbyggd trailsko med 8 mm drop och väl utvecklad passform. Contagripsula ger bra kraft på både mjuka och hårda, våta eller torra ytor. Bra dämpning för längre löpning och väger bara 275 gram. Pris ca 1500 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 8
– Komfort: 9
– Grepp: 9
– Vikt: 9
– Dämpning: 6
– Totalt omdöme: 9
Mitt omdöme: En av mina favoriter för terränglöpning, både med tanke på att den är lätt att hoppa i och ur med sin snabbsnörning och funktionen. Gillar att den inte är så dämpad, att man får känsla av markkontakt och kontroll. Dessutom en av de lättaste modellerna med material som tål fukt.

Saucony Kinvara9

Lättviktare som mixar snabbhet, låg vikt, grundstabilitet och responsiv stötdämpning. 4 mm häl-till-tå-dropp och kraftfullt frånskjut med maximal energiåtergivning. Det perfekta valet för all typ av tempo-, mängd- och teknikträning. Vikt 213 g. Pris ca 1200 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 10
– Komfort: 10
– Grepp: 6
– Vikt: 8
– Dämpning: 10
– Totalt omdöme: 9
Mitt omdöme: Samma stabilitet, mjuka dämpning och komfort som Saucony-skon för trail ovan, men lättare. En grym all-around-sko och min utvalda favorit inför Stockholm Marathon. Har testsprungit den vid två långpass, vilket känts bra.

Merrell Bare Access Flex Knit

Minimalistisk sko med tunn Vibram-sula för maximal markkontakt. Superlätt sko på 166 g med bara 2 mm drop, 3D-stickad överdel för 360 graders sockliknande passform och snabb snörning. Pris ca 1200 kr.

Testbetyg på en skala mellan 1-10:

– Stabilitet: 5
– Komfort: 8
– Grepp: 7
– Vikt: 10
– Dämpning: 2
– Totalt omdöme: 8
Mitt omdöme: Jag gillar lättviktsskor och använder sällan annat vid min styrketräning eller korta intervaller på löpband. De här kommer slitas framöver. Gillar att de går snabbt att dra på med snörning (samma som Salomonskon), men de sitter ändå inte lika bra som mina ännu tunnare Merrell Vapor Glove. Dem spar jag till intervallerna då jag vill att skorna ska sitta åt ordentligt runt foten.
Stockholm Marathon
Ett av de härliga långpassen i mina Saucony Kinvara9.

Bäst i test enligt Anna

  • För terränglöpning: Salomon Sense Ride (med Merrell All Out Crush Touch Mudder 2 hack i häl)
  • För bekvämlighet: Saucony Peregrine 8 + Saucony Kinvara9 + Merrell Bare Access Flex Knit (på olika sätt)
  • För blandad terräng: Mizuno Wave Rider 21 + Saucony Kinvara9
  • För stabilitet och trygghet: Saucony Peregrine 8 + Salming Trail 5 Shoe + Saucony Kinvara9
  • Snyggast: Merrell All Out Crush Touch Mudder 2
  • För styrketräning: Merrell Bare Access Flex Knit
  • För marathon: Saucony Kinvara9

Har du några löparskor att lägga till, som du rekommenderar och som jag missat i utvärderingen?
KRAM! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning