Pinndeg – recept och fisketur med dopp i Kvarntjärn

pinndeg

Pinndeg!

Har du ätit det? En enkel deg du lindar kring en pinne och grillar så det får en gyllenbrun skorpa. Väldigt gott! När jag var liten gjorde vi det ofta för att ta med på våra utflykter. Starkast minnen har jag av det på vintern, när vi skulle ut och pimpla, men även som i förrgår – till sommarfiske vid en tjärn.

I söndags gick vi till Kvarntjärn för vår traditionella fisketur (Jonas, min pappa, Hampus och Hugo). Eller badtur (jag). Eller leka-med-docktur (Jonna). Eller fikatur (samtliga). Alla i familjen ser olika nöjen i turen, men gemensamt att vara tillsammans och fika på en härlig plats, bara 3 km promenad från Lassebacken. Jag och mina föräldrar gick dit medan Jonas och barnen tog pappas sexhjuling med fiskespön och picknickmaten. Däribland pinndegen jag blandat ihop på morgonen, som nu även mina egna barn lärt sig älska – både smaken och att själva kunna grilla sitt bröd!
pinndeg

Pinndeg

Ingredienser:

 • 5 dl vetemjöl (funkar säkert med annan mjölsort också om du önskar)
 • 2 tsk smör
 • ½ tsk bakpulver
 • 1 msk socker (kan uteslutas)
 • mjölk eller vatten att blanda ut med till fast konsitens

Gör så här: 

 1. Blanda det torra ingredienserna + smält smör i en matberedare eller för hand.
 2. Tillsätt lite vätska i taget tills degen format sig.
 3. Lägg i en platspåse och packa med.


När det är dags att grilla – ta en liten klick och rulla till en lång korv. Linda sedan runt en pinne/grillspett.

Grilla över glöden ett par minuter på varje sida. Om mycket hästflugor, broms och andra flugfän rekommenderar jag dig hatt med nät under tiden.

Sen är det bara att mumsa.
KRAM! /A

1 kommentar

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras