Tanken som tar dig ur jämförelsefällan

”Hon med de perfekta magrutorna, framgångsrika karriären, den härliga familjen, vackra villan. Hon som klarar 15 chins, med 100 000-tals följare på Instagram..” o.s.v.

Det är så lätt att hamna i jämförelsefällan. Inte för att det bara är negativt att tävla, jag tror det sitter i generna från våra förfäder, för att vi ska drivas till utveckling och överlevnad. Skillnaden är bara att vi blir överösta med intryck nu för tiden. Förr var det kanske ”grannens fantastiska jägarskills” man suktade efter, men idag kan vi samla en superegenskap hos mängder av personer. Att sätta ihop till en helt ouppnåbar varelse.
”Om något ser för bra ut för att vara sant är det oftast det” brukar jag tänka och egentligen är vi alla jämlika. Det finns alltid uppoffringar, saker som måste prioriteras bort, jobbiga händelser i bagaget eller annat som väger upp översta meningen. ”Hon med de perfekta magrutorna, framgångsrika karriären, den härliga familjen…”.  Och summan av det fantastiska och det svåra gör våra liv lika bra. Sen finns det såklart extrema orättvisor, som olyckor, sjukdomar, fattigdom m.m. som är svåra att se någon mening med. Men jag vill ändå tro på att även det mesta leder till något bra. Kanske insikter och förmågor som berikar livet på andra sätt.
Jag är glad över mitt liv, men har också upplevt mycket sorg och svårigheter. Och det tycker jag är viktigt att prata om – att ingen lever ett 100% problemfritt liv. Att en person som utåt sett ser ”perfekt” och lycklig ut kan bära tunga saker inombords. Att det ofta krävs uppoffringar för vissa framgångsfaktorer. Detta är en bra punkt i Lofsans nya podd, Pro Bono-podden, där hon i varje avsnitt frågar de framgångsrika personerna vad de måste välja bort. Vi ser ofta det lyckade, men kanske är vi inte alltid så sugna på allt som krävs för att nå dit? Gräset är ofta grönare på andra sidan bara för att du bara ser de översta stråna. En bra tanke om du hamnat i jämförelsefällan.
KRAM bästa du! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras