Att sätta din hälsostrategi – ristad i snö

Alltså detta!

Som sagt –jag blir så lycklig! Av sol och snö, lugn i själen och energi i kroppen. Skidspåret på Stockholms Stadion har säkert funnits så länge jag bott i stan och jag tänkt: ”aldrig i livet! Fasiken vad trist att åka runt runt, i jämförelse med skogen eller på fjället. Aldrig!”. Men det är aldrig för sent att ångra sig, för uppenbarligen hade jag fel. Det ÄR något visst med att glida runt på kritvit snö, oavsett om du har fjäll eller läktare runtomkring. Kanske ljusterapi? Kanske kylan? Eller är det själva skidåkningen, men jämn puls och helkroppsaktivering samtidigt som hjärnan får vila, som är så magisk?

Bilderna är från i helgen och kanske ska jag ut på en kortare tur efter jobbet i eftermiddag – nu på Gärdet, precis bakom vårt hus. Ännu lyxigare med andra ord och på en friare yta. Dessutom känns det allt tryggare ju fler mil jag får i kroppen inför Nattvasan, samtidigt som jag mår så GÖTT av den här träningsformen, på vägen dit. Jämnt tempo utan mer action än att byta spår om någon ramlat, jag vill förbi eller någon snabb vill om mig.

Den monotona träningsformen frigör tanketid. Och under helgens turer gick jag igenom lite hur jag vill må under den här veckan. Vad jag kallar hälsostrategi, ej ristad i sten, men i snö? Olikformade kristaller som smälter ibland och stelnar till is ibland.

Veckans hälsostrategi – ristad i snö

 • Utomhus: Jag ska försöka få in minst 1 timme om dagen, vilket inte borde vara några problem. Med promenader till/från barnens skola, jobbet och skidåkning blir det nog mer.
 • Sömn: I säng (utan mobil) senast kl 22. Svårare. Jag lägger mig oftast mellan 22-23, men scrollar gärna lite väl länge i Instagramflödet. Nu har jag dock så mycket bra böcker att läsa, så de är mitt lockbete.
 • Jobb: Stålsätta mig från distraktioner. Här också. Det är svårt att jobba med sociala medier utan att fastna i flödena personligen, men jag ska testa att schemalägga mitt slösurfade och jobba när jag jobbar.
 • Träning: Skidåkning varannan dag. Nu i helgen passade jag på både lördag och söndag, men under veckan hinner jag inte lika mycket. Det får bli skidpass med korta intervaller och styrka/vila/yoga övriga dagar.
 • Stress: Jag jobbar stenhårt med att göra klart en sak i taget och veckans tanke är ”jag hinner det jag hinner”. INGET blir bättre av att jaga upp sig. Du som ofta jobbar mot deadlines eller har barn att få i tid till skolan vet vad jag menar.
 • Mat: Jag skriver ofta om vikten av näring, men även här räknar jag in stress. Att det kan vara mer skadligt att få dåligt samvete eller skynda som en galning för att laga all mat från grunden. Visst är det bra att försöka, men jag har ofta en plan B i frys och skåp. Färdiga köttbullar, tonfisk och ärtsoppa på burk. Men de dagar jag har mer tid lagar jag ofta stora mängder så att det räcker till flera dagar och den här veckan testar jag en matkasse. Kul med ny inspiration!
 • Relationer: Se punkt 3, om jobb. Jag försöker jobba klart allt under tiden barnen är på skolan, för att vara mer närvarande på kvällen. Och jag ska även ta mig tid att luncha med vänner, som kollegorna på SportHälsa igår och Milla idag. Det ger mig så otroligt mycket energi.

Det sägs ju att det du skriver ner blir sanning. Brukar du sätta en hälsostrategi inför veckan eller över lag här i livet?

KRAM! /A

9 kommentarer
 1. Vilken bra strategi! Jag håller med om allt 🙂 Försöker också ta det lugnt med stress, prioritera mig själv, vara ute och sova bra. Underlätta med matkasse och overnight oats mm. Vara mycket ute med barnen på helgen och prioritera vinterlek. Har i år upptäckt att längdskidor är underbart! Det har jag på ett sätt alltid tyckt, men bara åkt i fjällen/på sportlov och tänkt att träning i korta spår på hemmaplan bara är för de som tävlar el åker lopp. Men jag håller med om att korta spår är oväntat härliga! Man får vara ute och komma in i flow, sen spelar det ingen roll att jag ofta är den som stoppar upp, de som kommer bakom är duktiga på spårbyte 😉

  1. Antar att vi har liknande livssituation då, som gillar de här punkterna. Inga märkvärdigheter, men det måste det ju inte heller 🙂
   Ja, det är härligt med skidåkning, oavsett var. Kram och hoppas du får en fin dag!

 2. Vilken härlig planering 🙂
  Jag försöker också få till det i den mån det går. Känns dock som man försummar familjen något när man jobbar heltid samt är väldigt sugen på att få till sin träning. Vore härligt om man kunde få in det mer under dagtid, men det är ju svårare…
  Kramar 🙂

  1. Jenny – jag har lyxen att ta en timme på morgonen och jobba in den över lunchen, men jag förstår att det är svårt för dig om du inte har flextid. Hoppas du får ihop tillräckligt för att må bra iaf, som motionär måste måste vi ju inte träna varje dag 🙂

   KRAM!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras