Vikten av att ge barnen humor och humör

”Ja, vem har INTE ett skelett i garderoben? Eller baksätet.. 

Junior skrattade så han kiknade när Åke fick följa med för lämna mig och Jonna på gymnastiken, sen vidare till fotbollsträningen. Och jag pratar ofta med dig om det fina med att barnen får en grund av rörelseglädje med sig ut i livet, men humor behövs minst lika mycket i vår (ofta tuffa) värld. Kram!”

..skrev jag till den här bilden på Instagram för ett par dagar sen. Och med ”skelett” syftade jag dels på att ingen är perfekt. Dels på svårigheter och ärr, från förr eller i nuet. Jag tänker mycket på min fina vän Terese som har det fruktansvärd hårt sen en lång tid tillbaka. Nu önskar jag bara att hon får må bra. Jag tänker även på min farbror som de efter flera års psykisk och fysisk ohälsa upptäckt en tumör i hjärnan på. Nu har han inte har långt kvar att leva, vilket kanske hade kunnat hindrats med en tidigare kontroll. Perra (eller Per Hugo som han är döpt till) som var så lekfull och skojig. Jag älskade att hänga med honom som liten. Och han har inte haft ett lätt liv, men alltid lyft andra (förmodligen även sig själv) med sin humor.

Vikten av att ge barnen humor och humör

”Ett gott skratt förlänger livet”, sägs det. Precis som träning i måttlig mängd. Och jag vet inte, ibland känns det så hopplöst, men det ger i alla fall omedelbar lycka för stunden. Att kunna skämta och bjuda på sig själv är en viktig del i livet – både för att må bra själv och få folk runt omkring att må bra. Glädje är perfekta kryddan för extra energi just nu och för att ta sig igenom tuffa perioder.

Självklart är det svårt att skämta när det är som mörkast, men att ha lätt till skratt är ofta räddningen i längden. Du har kanske tänkt på att jag ofta ser så glad ut på alla mina bilder? Men jag tror inte jag är lyckligare än någon annan, bara att jag har lätt till skämt och att se små positiva saker i tillvaron. Ja, även när det är väldigt jobbigt. ”Den gråtande clownen” du fattar.

 

Det är något jag även vill lära mina barn – rörelseglädje, humor och humör. Jag skrattar dagligen åt våra spralliga pajasar och tänker att förmågan att känna- och sprida glädje är väldigt viktigt. Över lag att kunna dela sina känslor. Det om något är mitt mål som förälder, att barnen alltid ska känna sig trygga nog att uttrycka vad de känner. Oavsett om det är jobbigheter eller glädje. Ett sinne för humor kommer dom alltid ha nytta av.

Skojar du mycket med dina barn? Och använder dig av humor för att muntra upp andra och dig själv?

Stor kram! /A

5 kommentarer
  1. Ja! Humor är suuuperviktigt och en post-it syn på allt. Min man dog hastigt för 3 månader sen. Fruktansvärt då vi har 3 barn 3, 8, 10 år. Men i allt det hemska väljer vi ändå livet och ser glädjen i mycket. Jag är ledsen när jag är ledsen men däremellan finns mycket som är fint och som man kan skratta åt i livet. Konstigt nog. Livet går vidare ☺️

    1. Men fina du, vad hemskt! Jag är så ledsen för din och barnens skull. Du är stark. Skickar min största KRAM! <3

  2. Så kloka ord. Som vanligt. Att barnen ska våga visa hela känslospektrat – att alla känslor är ok. Jag tror vi gör dem en tjänst när vi vuxna oxå vågar visa känslor öppet – ledsen som glad. Och allt däremellan.

    1. Håller med dig! Det gäller inte bara barnen, men det är ofta där vanorna skapas. Svårare att lära ”gamla hundar”, du vet 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras